Как да се отървем веднъж завинаги от стриите

Основната причина за появата на стриите е претоварване на кожата, която е загубила своята еластичност и способността си да се възстанови.

Стриите, които са на по-малко от шест месеца, се наричат ​​“млади“, на повече от шест месеца – „стари“. Появилите се „млади“ ленти, които обикновено са червени или лилави на цвят, в бъдеще стават седефени, пише zdrave.to.

Доколко подлежат на лечение стриите зависи от времето на появата им. Стриите, които се наричат ​​“млади“, можете да се опитате да премахнете напълно. „Старите“ стрии не могат да бъдат премахнати, защото от разтягането остава белег, когато влакната на съединителната тъкан се разрушават. Преди появата на стрии, мястото, където ще се появи стрията много сърби. Запомнете обаче: Не чешете мястото! След това кожата е опъната и напукана, а напуканите места са пълни със съединителна тъкан.

Най-ефективното лечение на стрии трябва да започне, докато резките са „млади“, червени.

Доста често стиите при жените се появяват по време на бременност. Те могат да се появят и по време на кърмене по кожата на гърдите, а за да се предотврати това, е необходимо да се носят поддържащи бельо и превръзки. Превръзката е много полезна по време на бременност, защото поддържа стомаха, помага за разтоварване на гърба и не разтяга коремните мускули, което предпазва от появата на стрии.

Стриите също се появяват при хормонални проблеми или по време на хормонална терапия или при момичета по време на пубертета. Ако жената се грижи за здравето си, следи храненето, не страда от колебания в теглото, редовно се грижи за кожата си, рискът от стрии е минимален, но все пак никой не е напълно предпазен от появата им.

Основните причини за появата на стрии са:

1. Генетичен фактор. Обикновено, ако майката не е имала стрии, то дъщерята също не е изправена пред такъв проблем.

2. Възраст. Лекарите подчертават, че стриите започват да се появяват на възраст 15-18 години по време на пубертета.

3. Бременност. Бременността е вълна от хормони, а при повечето жени е и времето за активно нарастване на теглото.

4. Бързо напълняване или загуба на тегло е най-известната причина за поява на стрии. Ако жената е с наднормено тегло, тя трябва да отслабва бавно, не повече от 2% от телесното тегло на месец, в противен случай има вероятност да се появят стрии по кожата.

5. Хормонален фон – една от причините за поява на стриите са заболявания на ендокринната система.

6. Липсата на протеин. Протеинът е необходим за синтеза на колагенови и еластинови влакна и след това кожата ще стане по-малко еластична и трайна и рискът от стрии ще се повиши.

7. Дехидратация. С недостиг на вода, кожата започва да изсъхва и става по-малко еластична.

Дори и при наличието на „стари“ стрии, които не могат да се излекуват, все пак външният им вид може да се ​​подобри и да се предотврати появата на нови стрии с помощта на различни методи.

Методи за предотвратяване на стрии

– Здравословна диета, богата на витамини А и Е, освен това е важно да се консумира необходимото количество протеин и да се следва режим на пиене на вода (поне 8 чаши вода на ден, тъй като сухата кожа е най-податлива на появата на стрии).

– грижа за тялото, включваща ежедневен душ, който ще осигури прилив на кръв към увредената кожа, за да го насити с необходимите вещества, като по този начин ускорява регенерацията на клетките; масаж с етерични масла като маслини, бадеми, жожоба, кокос, сусам и др.

етеричните масла подхранват кожата и я правят еластична, спомагат за премахването на белезите, спомагат за подобряването на еластичността на кожата.

Един от най-ефективните начини да се отървете от стриите е маската от водорасли, която се предлага от много салони за красота, но може да се направи и у дома.

Следвайки тези няколко прости правила, ще се предотврати появата на стрии по кожата. Решите ли да започнете да се борите със стриите, трябва да подходите към това търпеливо и да разберете, че резултатът ще бъде забележим след дълга и упорита битка.

Салоните за красота предлагат на нежния пол разнообразни процедури за отстраняване и лечение на стрии. Салонните процедури включват:

– мезотерапия (подкожни инжекции в корема).

– пилинг: химически и механичен. Първият пилинг се извършва само чрез инжекционни методи, към които принадлежат озонотерапията и плазмената терапия.

Заслужава да се отбележи обаче, че такива процедури не винаги дават резултат и не са достъпни за всички, тъй като са доста скъпи. По време на бременност и кърмене, тези процедури са противопоказни и не могат да бъдат извършени. Тези процедури могат да се използват само след раждане и завършване на кърменето.

При лечението на стрии се използват витамини А и Е, тъй като те увеличават производството на колаген, който „запълва“ стриите. В допълнение, те помагат да се отървете от остарели клетки от кожата, и това прави участъците по-малко забележими.Коментар на новината чрез Facebook