За първи път след създаването си през 1964 г. варненският балетен конкурс няма да се състои

За първи път след създаването си през 1964 г. варненският балетен конкурс няма да се състои

© Виктор Викторов

Най-мащабното и престижно събитие в световния балет – Международният балетен конкурс във Варна, отлага тазгодишното си издание заради недостатъчно финансиране. Това съобщи днес Димитър Димитров, председател на фондация „Международен балетен конкурс – Варна“.

Събитието няма да се състои за първи път след създаването си през 1964 г.

Оттогава досега на сцената на Летния театър във Варна са танцували 3 150 балерини и балетисти, сред които някои от най-ярките звезди на това изкуство по света през последните шест десетилетия като Михаил Баришников, Иван Василиев, Патрик Дюпон, Силви Гилем и др.

Конкурсът във Варна даде силен тласък на развитието и на българския балет. Той е единствена възможност от толкова висок клас за артисти, педагози и хореографи от страната да обменят умения с най-добрите в света. С медали от участие в конкурса своята класа са потвърдили големите български имена на танца като Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, Бисер Деянов и др.

Константин Чачи, лауреат от балетния конкурс във Варна през 2016 г.

© Виктор Викторов

Константин Чачи, лауреат от балетния конкурс във Варна през 2016 г.

За да съхрани финансирането на конкурса през 1992 г. доц. Емил Димитров (баща на Димитър Димитров) заедно със свои съмишленици създава фондация „Международен балетен конкурс – Варна“. В продължение на близо 30 години тя се грижи за подготовката, провеждането и финансирането на мащабното състезание като набира средства единствено от спонсори, дарители и рекламодатели у нас и в чужбина. Конкурсът традиционно е получавал финансова подкрепа от общината и от Министерството на културата, но тази година приносът на местната власт и министерството се е оказал недостатъчен за провеждането на конкурса.

„С всяка година разходите нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата“, е написал в обръщението си по повод отлагането на тазгодишното издание на конкурса председателят на фондация „Международен балетен конкурс – Варна“ Димитър Димитров.

„За съжаление, постъпленията в последните години не позволяват организирането на поредното издание на конкурса през тази година. Ние разчитаме изключително на средства от спонсори, дарители и рекламодатели, но привлечените за тази година дарения не могат да осигурят финансиране за едно толкова мащабно международно събитие, каквото е първият и най-престижен балетен конкурс в света. Благодарим на всички за интереса към конкурса и към балетното изкуство. Оставаме във връзка с вас в името на танца, който винаги ни е събирал на Варненската балетна Олимпиада“, завършва обръщението си Димитър Димитров.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече


Коментар на новината чрез Facebook