За втора поредна година най-доброто вино… не е червено

За втора поредна година най-доброто вино... не е червено

© Николай Дойчинов

За втора поредна година най-доброто вино по оценка на журито на DiVino не е червено. След като през миналата година традицията бе „нарушена“ с това, че изборът падна върху оранжево, сега победителят е пенливо вино.

Броят на нечервените вина в TOP 50 бавно, но сигурно се увеличава всяка година, което говори за трайна тенденция българските винари да търсят изява в нови стилове и да постигат високо качество и при белите, и при розетата, и при пенливите, и при десертните вина – а не само в традиционно силното червено производство. Това коментират създателите на класацията.

И така, най-доброто българско вино за 2019 г. в конкурса DiVino Top 5 е пенливото Midalidare Estate Brut. За пръв път в деветгодишната история на класацията под номер едно е поставено пенливо вино.

„Това искрящо, свежо и ефирно вино от най-висока класа“ е удостоено и със специалната награда за най-добро българско пенливо вино за 2019, уточняват организаторите.

На второ място в класацията е поставен „аристократичен бленд, който очарова с френско изящество“, по оценка на журито – Enira Reserva 2015 на Domaine Bessa Valley. То е определено и за най-добро българско червено вино за 2019.

Сред червените вина в съзвучие със световните процеси все повече са вината в по-елегантен стил, които изразяват духа на мястото, откъдето произхождат, посочват организаторите на конкурса. Отново в унисон с тенденциите по света в TОР 50 е нараснал броят на вината, създадени с натурален подход и от биологични или природосъобразно отглеждани лозя.

На трета позиция е Vinica Mavrud 2017 на винарна „Загрей“ – което журито определя като „голямо червено вино, концентрирано и с впечатляващ разпознаваем стил“. То е носител и на наградата на MasterCard за най-добро българско червено вино от местен сорт.

Другата награда на MasterCard – тази за най-добро българско бяло вино от местен сорт, отива при Gergana 2018 на винарска изба „Царев брод“.

На пета позиция е Sauvignon Blanc Single Vineyard 2018 на „Шато Копса“, което е и обявено за най-добро българско бяло вино за 2019.

Най-добро българско розе за 2019 е Four Friends Zitara Invisible Rose 2018, а най-добро българско десертно вино – Domaine Boyar Boutique Muscat 2010.

Dragomir Private Single Barrel Rubin 2017 е на първо място в TОР 10 на вината от лимитирани серии (произведени до 2000 бутилки) за 2019. Нововъведената специална награда на Българската винена академия за натурално вино се присъжда на Orbelus Mitra Natural Wine 2018.

Вината от 21 до 50 място в класацията са по азбучен ред, а не по оценки, посочват организаторите, защото журито цени качествата на всяко от тях.

Все пак остава йерархията при първите 20

не само за да се запазят интересът и интригата в класацията, но и защото дегустационният екип определя реда в TOP 20 въз основа на цели четири допълнителни дегустации – три на сляпо и една открита.

Осем са тази година избраниците в любимата категория на потребителите, наречена Best Buy, или вината с най-добро съотношение между качество и цена. При определянето на вината в тази категория се търси оценка от минимум 90 точки в DiVino при цена в специализираните винени магазини до 20 лева. Има се предвид редовната цена, без промоции и специални отстъпки. Цената в супермаркетите и големите вериги не се взима предвид.

Тук попадат Bratanov Syrah Sans Barrique 2016, Chateau Copsa Zeyla Cabernet Sauvignon 2017, Logodaj Nobile Rubin 2016, Neragora Azzolini Family Ares Organic Merlot Mavrud 2016, Damianitza Dzindzifkite Cabernet Franc 2017, Rumelia Merul Mavrud 2015, Santa Sarah Black C. Cabernet Sauvignon Merlot 2017, Via Vinera Bulgarian Heritage Rubin 2016. За пръв път тази година е планирано класацията DiVino TOP 50 да намери продължение в специално събитие с открита за посетители дегустация на вината. Тя е предвидена за 21 май, четвъртък – в зала 6 на НДК. Това е последната дата след първоначалната, 27 март, и втората, 23 април, които се наложи да бъдат променени, посочват организаторите.Коментар на новината чрез Facebook