Защо си затваряме очите, когато се целуваме?

Ако разгледаме целувката „стъпка по стъпка“ ще видим, че когато се доближим до любимия човек, първо се прегръщаме, после затваряме очи и едва след това идва същинската целувка. Именно така най-често разменяме целувки.

Но защо се случва това? На какво се дължи това всички да затваряме очите, когато се целуваме?

Оказа се, че за това си има много строго научно обяснение, което не е никак просто.

Според проучване, публикувано в Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, човек инстинктивно затваря очи, докато се целува.

Това се дължи на факта, че пред нас стои трудна визуална задача, която намалява способността да възприемаме правилно усещанията. Хората не умеят да използват всички сетива едновременно. Това обяснява и защо може да не почувствате как телефонът вибрира, когато търсите приятел в огромна тълпа по време на шумен концерт.

Човешкият мозък още по-добре оценява докосването на устните на партньора, когато очите са затворени, защото той има много по-малко външни стимули, от които да се разсейва.

Когато затворите очи и целунете любимия си човек го правите, за да „усетите“ самата целувка. Вашият мозък е решил, че това е много по-важно от това да го видите.

Ето защо хората си затварят очите по време и на други приятни моменти. Например, много вероятно е човек да си затвори очите, когато опита много вкусно ядене или чуе песен, която му напомня за изпитани емоции и или навява важни спомени.

Някои учени смятат, че целувките със затворени очи са започнали преди много векове, когато целият процес е бил лишен от романтика и се е случвал единствено в името на потомството. Затворените очи са еволюционен трик, който помагал на хората да не се разсейват от репродуктивния процес чрез външни стимули.

Има и друга причина да затворите очи, докато се целувате. Тя е пряко свързана с доверието. Затваряйки очи, вие давате сигнал на партньора си, че се чувствате спокойни и сте готови да се насладите напълно на този момент.

По този начин, ако мозъкът ви не овладее изкуството да разпознава и интерпретира едновременно няколко сензорни стимула (а BestLife вярва, че това е изключително малко вероятно), вие ще си затворите очите по време на всяка целувка.Коментар на новината чрез Facebook