Защо не трябва да следвате бившия си в социалните мрежи

Раздялата с някого винаги е труден и болезнен процес, който често ни води до небрежни дейности, включително следване на социалните мрежи на бившия партньор.

Психолози разкриха защо този навик е вреден и дори опасен. Интернет е предоставил на човечеството много възможности – обучение от разстояние, общуване, нови приятели, работа. Технологичният напредък обаче ни даде и по-голям достъп до информация, която понякога искаме да използваме за други цели, включително шпиониране на бивш партньор.

Повечето мрежови шпиони добре знаят, че това, което правят, е погрешно и че няма нужда от това. Те обаче не могат да направят нищо самостоятелно, тъй като са създали определена зависимост, която им пречи да преодолеят този обсебващ и много вреден навик. Дори фактът, че шпионажът пречи на живота, развитието, времето, не им пречи да имат силно желание да разберат какво се случва в живота на бившия им партньор. Невъзможността да се наруши този навик е една от най-честите причини, поради които жените се консултират с психолог – „интернет наблюдението“ пристрастява, докато чувството за самота намалява, нараства сложността и осъзнаването на собствената им безполезност.

Защо сме привлечени от някого, с когото сме се разделили?

Следенето в социалните медии днес е много често срещан проблем. Според статистиката над 60% от потребителите в интернет се състоят от тези, които следват бившите си партньори, като използват различни платформи. Психолозите отдавна отбелязват, че социалните медии изглежда са създадени специално, за да дадат на хората повече причини за нездравословна конкуренция, завист, и други, по-малко положителни качества. Шпионирането на бившия ви в началото изглежда като напълно несериозен акт, безобиден, от който можете да се откажете всеки момент. Плюс това, изглежда никой не знае за лошия ви навик, но колкото по-дълго трае шпионажът, толкова по-трудно е да се отървете от него.

Наблюдението на социалните медии създава илюзията за реална комуникация, запълвайки празнина, която съществува в почти всеки индивид, който е недоволен от живота си. Най-лошото при този проблем е, че надзорът прави човек още по-изтощен и самотен, по-летаргичен за себе си и за това, което наистина му се случва. Струва му се, че реалността е там – на неговата / нейната страница, а не където всъщност е. Енергията отминава, защото не се изразходва за необходимото и няма начин да се компенсира, защото надзорът обезсърчава всички ползи и желания.

Как завършва всичко?

В най-добрия случай с лечение от психолог, посещение при психиатър и приемане на антидепресанти. Единственият начин да се възстановите сами е да спрете да влизате в профила на бившия си и да направите нещо полезно. И още по-добре – изтрийте профила му веднъж завинаги. Все пак за това се нуждаете от много воля, защото това е борба срещу зависимостта. Лицето ще има желание да актуализира профила, да създаде фалшив профил и да следва отново живота на някой друг. В случай, че не сте сигурни в своите способности, трябва да се консултирате с експерт, който да ви помогне да подходите правилно към проблема и да го решите. Опитът да оправите ситуацията обаче е чудесна първа стъпка по пътя към нов живот, в който няма място за шпиониране на непознати.Коментар на новината чрез Facebook