Ерик-Еманюел Шмит се качва на сцената на Народния театър

По време на визитата си френският драматург се срещна и с държавния глава Румен Радев.

© Прессекретариат на Държавния глава

По време на визитата си френският драматург се срещна и с държавния глава Румен Радев.

Френският писател и драматург Ерик-Еманюел Шмит пристигна в България. Повод за второто му посещение в страната е отбелязването на 70-годишния юбилей на българския актьор и директор на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин.

Днес двамата ще се качат заедно на сцена, където ще изиграят част от пиесата на французина „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, като всеки ще говори на родния си език.

Моноспектакълът се играе на сцена вече 16 години, като премиерата му е на 16 декември 2004 г. Преводът е на Снежина Русинова-Здравкова, а режисьор е Снежина Танковска.

„Господин Ибрахим и цветята на Корана“ е незабравим разказ от първо лице на еврейското момче Моисей за страданието и просветлението, за най-важните уроци на живота и смъртта, които научаваме, когато най-малко очакваме.

В България текстове на Ерик-Еманюел Шмит оживяват на сцената на театър „София“, където се играе постановката „Развратникът“ (режисьор Стоян Радев). Наскоро пък във Военния театър беше премиерата на „Енигматични вариации“ с режисьор Георги Михалков.

По време на визитата си френският драматург се срещна и с държавния глава Румен Радев.Коментар на новината чрез Facebook