Държавното радио започва 2020 г. с дефицит 5.5 млн. лева

Андон Балтаков, генерален директор на БНР

© Надежда Чипева, Капитал

Андон Балтаков, генерален директор на БНР

БНР започва 2020 година с дефицит 5.5 млн. лева., съобщи генералният директор Андон Балтаков, цитиран от медията. Бюджетът на държавното радио за 2020 г. е 49.3 млн. лева, а очакваните разходи надхвърлят 54.8 млн. лева.

В обръщение към работещите в БНР Балтаков посочи, че недостигът на средства се дължи основно на драстичното увеличение на разходите за авторски и сродни права от 2017 г. насам. За срока на договора с ПРОФОН и „Музикаутор“ до края на 2019 г. БНР е платило с 2.4 млн. лв. повече спрямо предходния договор. Увеличила се е и издръжката на радиото за комунални разходи и външни услуги, като генералният директор отчете, че за 2019 и 2020 г. увеличението на бюджетния трансфер е целево, само за разходи за персонал, но не и в частта на текущите разходи.

В последните десет години не е отчитана средногодишната инфлация, с която да бъде индексиран трансферът от държавния бюджет за издръжка на БНР.

Балтаков увери, че дефицитът няма да доведе до намаляване на фонд „Работна заплата“ и не се предвиждат съкращения, а ръководството на радиото започва преоценка на разходите, за да бъдат оптимизирани. „В рамките на следващите 6 месеца ще въведем нова система, която да гарантира справедливо заплащане в цялата система на БНР“, е казал той.Коментар на новината чрез Facebook