Гъбичките по ноктите са нелечими при някои хора

„Майка ми е на 82 години. От доста време има гъбички по ноктите на краката. Лекарят ѝ предписа комплексно лечение, което включва мехлем, разтвор и стъргалка за почистване на мъртвата част на нокътя.

Каза ни, че не са необходими перорални лекарства: те са твърде токсични за възрастен човек. Ще има ли ефект от такова полулечение? Може ли да си прави вани със сол или с билки, за да си подобри състоянието на ноктите?“, пита Златка Михайлова, гр. Стара Загора, читател на zdrave.to.

„За съжаление, не на всички хора над 80 години може да бъде предписано системно лечение, при което са необходими препарати както за външно, така и за вътрешно приложение.

Много от възрастните хора имат проблеми с черния дроб, червата и лоша циркулация на кръвта. Страдат от хронични заболявания. Следователно, комплексното лечение може да навреди. В крайна сметка, имаме 20 нокътя и един черен дроб.

Следователно, човек над 80 години, дори с добри резултати от изследванията, без отклонения в показателите за чернодробната функция, без сериозни съпътстващи заболявания, има малък шанс да се излекува от гъбичките по ноктите.

Но при гъбичната инфекция по кожата, въпреки възрастта и хроничните заболявания, е възможно лечение. През тънката кожа на стъпалата или дланите лекарствата лесно проникват.

Добре е майка ви да си направи допълнителни изследвания, като общ кръвен тест и да си изследва нивата на кръвната захар.

Ако нивото ѝ е повишено, всички процедури трябва да се извършват много внимателно, за да не се наранят тъканите около нокътя.

Трябва да си направи и биохимичен кръвен тест, включително чернодробни тестове: системните лекарства се секретират през черния дроб и те трябва да се приемат дълго време – три до четири месеца.

Ако ноктите на ръцете растат средно за три месеца, тези на краката – понякога до година.

По отношение на ваните за крака, категорично не ги препоръчваме на майка ви, защото създават отлична среда за развитие на гъбична инфекция: гъбичките растат забележимо в топла и влажна среда.“, отговаря специалистът.Коментар на новината чрез Facebook