Гигантска кост на динозавър изскочи във Франция

Гигантска бедрена кост от динозавър беше намерена при разкопки във Франция.

Находката, която е удивително запазена е била намерена в югозападната част на страната, в район, където през последните, близо 10 години, палеонтолозите са направили изумителни открития.

Предполага се, че дългата два метра бедрената кост е принадлежала на завропод – вид растителнояден динозавър с дълъг врат и дълга опашка.

Завроподите, процъфтяват през късният Юрски период и са сред най-големите сухоземни животни, съществували някога.

Палеонтолозите твърдят, че костта е в изумени добро състояние и е много добре запазена. Това кара учените да смятат, че откритието им ще хвърли нова светлина върху този вид динозаври и животът им в тази част на света.

Бедрената кост все още не е извадена напълно и екипът предполага, че ще са нужни седмици на прецизна работа. Освен това екипът е убеден, че ще се наложи да използва тежка строителна техника (кран) за да вдигне и премести фосила.

„“Голяма рядкост е да открием голям фосил, като този. Ако се загледате можете да видите къде са били мускули и сухожилия, както и различни белези“, каза Ронан Алайн от Националния исторически музей на Париж.

Колко голям е бил собственикът на костта?

„Тези динозаври, които са живели преди повече от 140 милиона години, са тежали между 40 и 50 тона“, обяснява Алън.

През 2010 г., на същото място е намерена и друга бедрена кост от завропод.

Нейната дължина е била 2,2 метра и е тежала 500 килограма, пише местното издание La Charente Libre.

Какво друго е намирано при Анжеак?

Около 70 учени това лято работят на мястото, погребано дълбоко в лозята на района Шарант, близо до град Коняк.

Повече от 7500 фосила, най-малко от 40 вида са били открити от 2010 г. насам, което прави бившето блато едно от най-важните находища на вкаменелости в Европа.

Сред находките има кости от стегозаври и стадо от щраусови динозаври, съобщава Le Parisien.Коментар на новината чрез Facebook