Витамин C не е чудото, за което сме го смятали

Всички сме чували, че да се предпазим от боледуване, трябва да приемаме обилно количество витамин C, a когато сме настинали – че той ще ни помогне да се почувстваме по-добре. Истината обаче е, че този витамин не е универсалният лек, като какъвто са ни го представяли.

Витамин C и настинката

Обширно изследване на Университета в Хелзинки проучва над 11 хиляди души, приемали поне 200 мг витамин C на ден. Учените обаче не установили влияние на веществото върху състоянието на участниците и начин, по който то ги е предпазило от настинка. Изключение се наблюдава само при спортисти, чиито риск от боледуване е намален с около 50%.

Добрата новина е, че според резултатите от изследването приемът на витамин C скъсява периода на боледуването с до 8% при възрастните и до 14% при децата.

витамин C

Витамин C може и да не държи вирусите надалече, но помага по други начини. Д-р Мониша Банот обяснява, че той притежава антиоксидантни свойства и важна роля в синтеза на колаген – от значение за нашата кожа, сухожилия и кости.

Сред останалите негови ползи, които не са широко известни, е понижаването на систоличното кръвно налягане при пациенти с хипертония и намаляване на необходимостта от инхалирани стероиди при астматици.

Нуждата от витамини

Някои медици стигат и по-далеч в изказванията си, като твърдят, че допълнителният прием на витамини не е задължителен за повечето от нас. Ключът е храненето с плодове и зеленчуци, които не само ни снабдяват с витамини, но и предоставят още хранителни вещества, които заместват животинските мазнини.

витамин C

За да сте сигурни, че организмът ви получава достатъчно витамин C, хапвайте не само цитрусови плодове като портокал и грейпфрут, но и домати, кале (къдраво зеле), целина, чушки и броколи.

Приемайте с мярка

Но както с всяко нещо, не бива да прекалявате и с витамин C. Лекарите предупреждават, че излишъка от него организмът ни изхвърля с урината, а това може да преизвика стомашни проблеми като диария, гадене или коремни болки. Повишените дози могат да доведат и до повишен риск от камъни в бъбреците.

витамин C

Изводът: витамин C не предпазва от грип и настинка, но е възможно да съкрати периода на боледуване. Той все пак има и други ползи, затова приемайте достатъчни количества от него с храната, но не прекалявайте, за да не усетите странични ефекти.Коментар на новината чрез Facebook