Ако ви липсва "Евровизия" – 9 от най

Ако ви липсва Евровизия - 9 от най-добрите хитове от конкурса

© Eurovision Song Contest

Конкурсът „Евровизия“ няма да се проведе през 2020 г. заради епидемията от коронавирус. През последните години той е обект на критики и дори присмех заради твърде екстравагантни според някои участници. Но на сцената му са излизали не само Кончита Вурст и Дана Интернешънъл, а и Селин Дион, Доменико Модуньо, АББA. Той е най-гледаното музикално шоу в Европа и благодарение на него имаме някои от вечните хитове на поп музиката. „Дневник“ подбра няколко от тях с надежда да донесат на читателите добро настроение.

АББА, „Ватерло“, (победител, Швеция, 1974 г.)

Не можем да говорим за „Евровизия“, без да споменем и световноизвестната шведска група АББА. През 1974 година те донесоха на родината си първото отличие от „Евровизия“, а участието им в конкурса бързо ги направи изключително популярни извън пределите на Швеция. Преди няколко години проучване във Великобритания пък показа, че близо половината от жителите на Острова на възраст между 18 и 24 години свързват „Ватерло“ именно с АББА, а не с битката, загубена от Наполеон.

Brotherhood Of Man, „Запази целувките си за мен“ (победител, Великобритания, 1976 г.)

Подобно на АББА, в тази британска поп група също участват две жени и двама мъже. Песента разказва за мъж, който отива на работа и казва „Довиждане“ на тази, която обича. Едва накрая на песента се разбира, че той всъщност се обръща към 3-годишното си дете, а не към жена си. Преди няколко години, за 60-годишнината на конкурса, групата отново излезе на сцената на „Евровизия“, за да изпълни хита, с който спечели през 1976 година.

Джони Лоугън, Hold me now“(победител, Ирландия, 1987 г.)

Джони Лоугън е единственият изпълнител, който два пъти е печелил „Евровизия“ – през 1980 и 1987 година.

Селин Дион, Ne partez pas sans moi (Швейцария, 1988 г.)

Селин Дион е само на 20 години, когато с изпълнението на тази песен за пръв път привлича международно внимание към себе си. Тя успява да впечатли много хора не само с гласа си, но и с избора на песен и хореография.

Дана Интернешънъл, „Дива“, (победител, Израел, 1988 г.)

Дана Интернешънъл е първият транссексуален, който стъпва на сцената на „Евровизия“. Рожденото име на Дана е Ярон Коен. Появата на Дана Интернешънъл през 1988 година предизвиква критики както в други страни, така и сред консервативно настроените хора в Израел. Това обаче не я спира, а през 2011 година тя отново представлява Израел в конкурса, но не успява да стигне до финала.

Сертаб Еренер, Everyway That I Can (победител, Турция, 2003 г.)

През 2003 година Сертаб Еренер донася първата победа на Турция в конкурса, а ритмичната песен бързо се превръща хит не само в родината на Сертаб, но и в други европейски страни. Конкурсът през 2003 година пък ще се запомни и с още няколко неща. Това е последната година, в която всички изпълнения са само в една вечер. Освен това за пети път от началото на конкурса в него не участва нито един изпълнител от предишната година.

Елена Папаризу, My number one (победител, Гърция, 2005 г.)

Елена Папаризу е една от най-успешните гръцки изпълнителки от началото на XXI век. През 2001 година тя се явява на „Евровизия“ като част от дуета „Антик“ и печели третото място. Дуетът се разпада 2 години по-късно и през 2005 година тя се явява на конкурса като самостоятелен изпълнител и успява да го спечели с хита си My number one.

Лорийн, „Еуфория“ (победител, Швеция, 2012 г.)

Песента, с която шведската изпълнителка Лорийн спечели „Евровизия“ през 2012 година, е не просто една от най-популярните песни за последното десетилетие, но официално е и най-сваляната песен от конкурса за всички времена.

Кончита Вурст, „Издигам се като феникс“ (победител, Австрия, 2014 г.)

Рожденото име на австрийския транссексуален изпълнител Кончита Вурст е Томас Нойвирт. За пръв път той дебютира като Кончита през 2011 година и се класира на второ място в националната селекция за „Евровизия 2012“. В крайна сметка 2 години по-късно той е избран да представлява Австрия и успява да й донесе първото място в конкурса. Същата година Томас в образа на Кончита участва в гей парадите в Лондон, Мадрид, Цюрих и Стокхолм и представя сватбена рокля от новата колекция на дизайнера Жан-Пол Готие.Коментар на новината чрез Facebook