10 души обвинени за трафик на мигранти, превозвали чужденци с лодки през Дунав

Част от групата е била задържана на остров на река Дунав, а останалите - в автомобил в един от тунелите на Витиня.

© Пресцентър на МВР

Част от групата е била задържана на остров на река Дунав, а останалите – в автомобил в един от тунелите на Витиня.

Специализираната прокуратура и Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) са провели акция във Видин, Монтана, София и Бургас по разследване за организирана престъпна група, която се занимавала с трафик на мигранти и експлоатация на жени.

Повдигнати са обвинения на 10 души, 8 от тях са задържани, включително и техният лидер. Вчера в един от тунелите на Витиня е спрян лек автомобил с 9 мигранти – 3 жени, 3 деца и трима възрастни мъже. Седем са от Ирак, а двама – от Иран. Това съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата.

На остров на река Дунав е задържана част от групата, която е имала „производствен банкет“, използван е катер на граничната полиция и „празникът за тези хора е приключил тъжно“, обясни зам. главният прокурор Иван Гешев.

По думите му има данни, че тази група е поръчала неуспешния палеж на граничното полицейско управление преди няколко месеца във Видин.

„Тогава разполагахме с информация, че палежът е бил поръчан от лидера на групата, защото е бил задържан при поредния опит на трафик на мигранти и има досъдебно производство, което тогава предстоеше да бъде внесено в съда. Това е била целта на сплашването, което можеше да прерасне в голям пожар на територията на Видин“, обясни зам. главният прокурор.

Той обясни, че през следващите месеци са събрани достатъчно доказателства по случая.

Мигрантите са превеждани през България, настанявани са във Видин и за няколко минути са били превеждани през река Дунав с моторни лодки. В Румъния ги чакали други трафиканти, които ги превеждат оттам към други държави в Европа, добави Гешев.

На брифинг в Съдебната палата директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че има подозрения, че е имало вътрешен човек в МВР, който информирал задържаните за разследването.

Групата се състои само от български граждани и е извършвала трафик на голям брой мигранти. Според разследващите тя е действала от 2017 г. Обвиненият за лидер на групата е осъждан за убийство и е изтърпял присъда от 10 години.

Останалите членове също са с криминални регистрации и са осъждани за кражби и палежи. Двама от членовете все още се издирват. Повдигнати са обвинения за трафик на хора, уточни наблюдаващият прокурор Камен Господинов.

Утре прокуратурата ще поиска специализираният съд да наложи постоянно задържане под стража.Коментар на новината чрез Facebook