Ще са нужни месеци, за да се изработят необходимите маски и защитни облекла, обяви Ананиев

Кирил Ананиев

© Надежда Чипева, Капитал

Кирил Ананиев

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви пред БНТ, че производството на допълнителни маски за лице и защитни облекла може да отнеме месеци. След като вчера се разбра за първите случаи на коронавирус в страната, премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на текстилната индустрия, които се ангажираха да произведат материал за ушиване на маски и защитни облекла. Разходите за всичко това ще се поемат от здравното министерство, увери министър-председателят.

Вчера правителството обяви и забрана за износ на такива артикули, но увери, че когато нуждите на страната бъдат задоволени, рестрикциите ще бъдат отменени. Всичко за първите случаи на коронавирус в България четете тук.

„При всички случаи няма да е създадена най-добрата организация, тъй като днес е първият ден. Дори да прекалим с превенцията, така е по-добре. Организацията може да доведе до доста бързо производство на всички необходими материали“, каза Ананиев, а на въпрос колко точно време ще е нужно той отговори „в рамките на месеци“.

От Интендантството уточниха, че могат да произвеждат по 10 хил. маски на ден, ако всички служители са ангажирани с тази дейност. От дружеството са готови да работят извънредно и в почивните дни, но за целта трябва да получат конкретна поръчка.

Ананиев каза още, че към момента не може да се говори за затваряне на градове в страната заради коронавируса. Болниците за рехабилитация също няма да бъдат затваряни.

Основната цел пред властта е да открие нулевия пациент, тъй като и четиримата заразени не са били в чужбина. Точно заради това всички хора, с които са контактували заразените, ще бъдат проверени внимателно.Коментар на новината чрез Facebook