Христо Иванов: Главният прокурор да разследва предшественика си

Христо Иванов

© Юлия Лазарова

Христо Иванов

Главният прокурор Иван Гешев трябва да направи вътрешно разследване включително на своя предшественик, за да се изясни защо институциите са бездействали в годините спрямо дейността на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков. Това предложи съпредседателят на „Демократична България“ и правосъден министър в кабинета „Борисов 2“ Христо Иванов пред Би Ти Ви.

Прокуратурата повдигна задочно седем обвинения на Божков, а самият той по данни на държавното обвинение е задържан от властите в Обединените арабски емирства. Прокуратурата го обвинява като ръководител на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство, за престъпление по служба. По данни от разследването негови компании дължат на бюджета 500 млн. лв. хазартни такси. Отделно вчера започна разследване за изнасилвания, убийства, принуди от 2012 г. досега.

„Защо сега забелязваме лошия човек с прякор Черепа, кога пита г-н Гешев? Периодът, в който се разследва престъпната дейност на г-н Божков, е в мандата на г-н Цацаров. Периодът, в който не са събрани 500 млн. лв., е период, за който носи отговорност това управление“, каза Иванов.

Съпредседателят на „Демократична България“ определи като провал за страната заключението на Държавния департамент на САЩ, че съдията от Специализирания съд Андон Миталов е замесен в корупция. Иванов припомни, че спецсъдът и спецпрокуратурата са „витрината, през което е трябвало да убедим партньорите си, че може да са се има доверие на усилията на България в борбата с корупцията“ и са „интелектуалната рожба на Сотир Цацаров“. Сега показва провал в опита на България да създаде островчета, на които всичко е наред и именно на това островче е посочено името, добави той.

Според Иванов е важно как ще реагира Висшият съдебен съвет, който да изясни има ли данни за корупция за този български съдия или не, по кои казуси, какви са данните и да възстановят доверието в българското правосъдие.

Продължава засилващият се натиск от САЩ България да стои настрана от руското влияние, каза Иванов.

Довели сме се до състоянието на бананова република и няма друг начин освен сериозни реформи, подчерта той.Коментар на новината чрез Facebook