Теория и практика: как, кога и къде (не) трябва да се носи маска

Теория и практика: как, кога и къде (не) трябва да се носи маска

© Юлия Лазарова

След няколко разнопосочни заповеди, свързани с носенето на маски, на 1 май здравният министър все пак обяви: носенето на маска е задължително до 13 май, но само на закрити обществени места. (пълната заповед – тук)

От 11 март, когато беше въведено задължението за носене на маски на открито (пълната заповед на здравния министър – тук), до 30 април бяха съставени близо 14 700 акта за липса на нарушители.

Носят ли обаче българите правилно маска и къде грешат? Миналата седмица председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски се оплака: „Докато отида от вкъщи до болницата, срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха никакви маски, четирима ги носеха като лигавник и само една възрастна жена носеше правилно маска“.

„Дневник“ обобщи най-важната информация за начините на носене на маска, разпространена от българските здравни власти.

Ограничения почти няма. Според заповедта на здравния министър е позволено да се използват хирургични маски за еднократна и многократна употреба, но също и текстилни маски, включително саморъчно ушити. За защитно средство обаче може да се ползва и всяко друго средство, покриващо носа и устата – кърпа, шал и т.н.

Според препоръки, публикувани от здравното министерство маската трябва да покрива изцяло носа и устата – от основата на носа до брадичката и трябва плътно да приляга към кожата т.е. не трябва да има разстояние между нея и лицето. Изрично се отбелязва, че маската не трябва да покрива само устата или само носа, не е редно и да е поставена на лицето, но да не покрива нито устата, нито носа.

Теория и практика: как, кога и къде (не) трябва да се носи маска

© Юлия Лазарова

Не е редно също да се сваля частично или изцяло маската от лицето при разговор, още по-малко при кашляне или кихане. Това важи, както на открито, така и на закрито. От Световната здравна организация дори обясняват, че ако държим текстилната маска на друга част от лицето или главата си, а след това я сложим, така че да покрие устата и носа, може не да намалим, а да увеличим риска от заразяване с COVID-19.

Изобщо не трябва да се докосва маската, докато тя е на лицето. Ако това все пак се направи по невнимание – ръцете трябва веднага да се почистят с дезинфектант или сапун и вода.

Теория и практика: как, кога и къде (не) трябва да се носи маска

© Юлия Лазарова

На закрити или на открити обществени места, включително средствата за обществен превоз, аптеките, магазините и другите отворени търговски обекти, банковите клонове, парковете, църквите, манастирите, храмовете. Маска трябва да носят всички, които се движат по улиците и тротоарите, както и всички чакащи на спирките на градския транспорт. Линк към заповедта

Това трябва да се случва и в градските паркове и градини (от хората, на които им е разрешено да се разхождат там, кои са те четете тук). Маска трябва да се носи и на всички места, които са „свободно достъпни и/или са предназначени за обществено ползване, включително и на които се предоставят обществени услуги“.

Когато са навън, маска трябва да носят и всички индивидуално спортуващи, независимо дали тичат, карат колело или извършват друга спортна дейност, при която нямат досег с хора.

Иначе, имаше въпрос към проф. Мутафчийски на един от брифингите за носенето на маски и малки деца и той бе категоричен, че забраната важи за всички.

Как се сваля и слага маска

Преди поставяне и сваляне на маската ръцете трябва се измиват със сапун и вода или се обтриват с дезинфектант за ръце на алкохолна основа. При сваляне на маската трябва да се докосват само връзките ѝ, без да се докосва предната й част. След сваляне на маската ръцете също трябва да се мият. Ако маската е за еднократна употреба, след сваляне трябва веднага да се изхвърли, ако е за многократна употреба – при първа възможност, трябва да се пере на температура 60°C с перилен препарат. Маските за еднократна употреба не трябва да се носят повторно.

А където обяснявате, че маската за многократна употреба се изпира, може да напишете и, че след това е хубаво тя да се изглади с ютия. Сещате ли се, на принципа на прането и стерилизирането на бебешките дрешки.

Теория и практика: как, кога и къде (не) трябва да се носи маска

© Юлия Лазарова

И накрая, понеже много хора се чудят защо в България носенето на маски в момента е задължително на обществени места, а в много други държави това не е така. Ето обяснението, публикувано на сайта на здравното министерство: „Използването на лицеви маски в обществото е мярка за намаляване отделянето на дихателни капчици от страна на заразени лица, които все още не са развили симптои, или които остават асимптомни“. Подобно е и обяснението на здравния министър Кирил Ананиев в негово писмо до кметовете и шефовете на здравните инспекции от 31 март: „Препоръката за носенето на маска от хора, които са здрави, цели предпазването на устата и носа им от случаен контакт със секреции, попаднали върху ръцете им, както и предпазването на околните в случай на безсимптомно протичане на заболяването“.

Друго важно нещо за носенето на маска е и това, че тя ни предпазва от това да докосваме лицето си. Някъде в нета имаше много интересен клип на една докторка, която го обясняваше и беше казала нещо от типа, на хиляди пъти средно на ден колко си докосваме лицето. Вижте дали ще го намерите, но търсете на английски, защото клипчето не беше от България, мисля че ще стане още по-интересно ако се вкара и подобно нещо в статията ви.

Според информацията в едно от писмата на здравния министър Кирил Ананиев до кметовете, вирусът може да престои върху метални, пластмасови и стъклени повърхности в продължение на няколко дни при стайна температура.

За всички, които все още се чудят как се слага и носи маска, ето кратко видео от Световната здравна организация, препоръчано и от столичната здравна инспекция.

А ето и няколко съвета как да се предпазите от заразяване, ако ви се налага да пътувате с градския транспорт:Коментар на новината чрез Facebook