Съдебният съвет още не е получил официално искане за отстраняването на съдия Миталов

Съдебният съвет още не е получил официално искане за отстраняването на съдия Миталов

© Георги Кожухаров

До петък следобед във Висшия съдебен съвет не е пристигнало искане от министъра на правосъдието за отстраняване на съдия Андон Миталов, каза днес пред БНТ Атанаска Дишева от съвета. Тя допълни, че е председател на комисията по дисциплинарна дейност при съдийската колегия и подобно искане би трябвало да стигне до нея.

През седмицата на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов и семейството му беше издадена забрана да посещава САЩ, заради участие в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

В петък Данаил Кирилов съобщи, че е изпратил до съдийската колегия на ВСС писмо, с което иска Миталов да бъде освободен от заемания пост, защото е накърнил престижа на съдебната власт. Дишева уточни, че министърът има това право.

Атанаска Дишева коментира, че въпреки искането на съдийската колегия на ВСС за повече информация по случая, такава едва ли ще бъде изпратена от държавния департамент. „Друг е въпросът какво ще я правим, дори да я получим“, допълни тя.

Попитана как така никой сред съдиите не е знаел, че има такива сигнали срещу Миталов, Дишева посочи, че съдът не се занимава с разследване на корупцията, като това е в правомощията на органите на досъдебното производство и прокуратурата.

На въпрос дали смята, че е постъпила правилно, като не е подкрепила Иван Гешев за главен прокурор, на база досегашните му действия, Дешева посочи, че свършеното от него не е повод да си смени мнението. „Едно от нещата, който казах тогава, е че не зачита презумцията за невинност. Той го показа и по случая с президента и до някъде при Васил Божков.Коментар на новината чрез Facebook