Столичната ул. "Граф Игнатиев" близо година след ремонта още няма Акт 16

4 март. Ул. Граф Игнатиев се ремонтира отново по-малко от година след цялостното й обновяване.

© Юлия Лазарова

4 март. Ул. „Граф Игнатиев“ се ремонтира отново по-малко от година след цялостното й обновяване.

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика „Новини без коронавирус“.

Почти година след края на ремонта площад „Славейков“ и ул. „Граф Игнатиев“ все още нямат Акт 16. Общинският съветник Борис Бонев попита днес на сесията на Столичния общински съвет кмета Йорданка Фандъкова кой носи отговорност, ако стане инцидент там, при положение, че не са въведени в експлоатация.

Фандъкова отговори, че тя няма правомощия да издава Акт 16 и не въвежда в експлоатация обекти след ремонт. Това право има само Дирекция национален строителен контрол (ДНСК).

За да получи акт 16, възложителят на ремонта, Столичната община, трябва да изпрати искане до Регионалната дирекция за национален строителен контрол-София (РДНСК) и да чака назначаването на държавна приемателна комисия. Това обяснява по този повод РДНСК в писмо до „Дневник“ от 20 август 2019 г.

В отговора си днес до Борис Бонев кметът Фандъкова заявява друго – „Строителният надзор е подал такова искане до ДНСК на 29 юли 2019 г. Тя не споменава Столичната община да е извършила това, както изискват нормативните разпоредби.

ДНСК в писмото ir до „Дневник“ потвърждава, че на 29 юли е получено искане от лицето, упражняващо строителен надзор, но уточнява, че няма такова искане от възложителя (Столичната община) или от упълномощено от него лице, каквито са нормативните разпоредби.

„По тази причина до момента няма назначена със заповед Държавна приемателна комисия“. се казва в писмото на ДНСК.

Друга причина за закъснението от близо цяла година на въвеждането в експлоатация на тази централна част на София даде днес столичният кмет – „ДНСК е поискала допълнителна документация, тя е предоставена и предстои назначаването на приемателна комосия за издаване на Акт образец 16“.

„Дневник“ очаква разяснение от РДНСК-София защо след като на 21 май 2019 г. е издала Акт 15, все още не дава разрешение за ползване на ул. „Граф Игнатиев“, площад „Славейков“, градината „Св.Седмочисленици“, ул. „Солунска“ и др. Дали абсурдната ситуация с липсващия Акт 16 се дължи на тази формалност – писменото искане за него е само от строителния надзор на ремонта, а не от въложителя му?

Документът Акт 16 всъщност е разрешение за ползване на даден обект след построяването му. Той удостоверява, че сградата, улицата, площадът или мостът са годни за експлоатация. Затова се издава само от специално назначена Държавна приемателна комисия.Коментар на новината чрез Facebook