Ски комплексът на Мальовица, свързан с Ковачки, открива сезона като "ризорт"

Кадрите са от първите дни на 2020 г.

© Татяна Димитрова

Кадрите са от първите дни на 2020 г.

Курортът Мальовица в Рила, който включва 5 влека, 4 писти и 2 чайни, ще бъде изцяло обновен за близо 3 млн. лева. Инвестициите стартираха с модернизирането на влековете, които ще бъдат открити със снежно парти в събота (8 февруари).

Това се съобщава в мейл до медиите, изпратен от пиар агенция с адрес във Варна. От началото на зимния сезон обявяваният за ски ризорт Мальовица не предлагаше условия за ски – пистата не беше обработена, съоръженията не работеха до първите дни на януари, отворени бяха само чайните и сградите, в които се дават шейни под наем.

Те вече отговарят на всички условия за безопасност, а през предстоящите почивни дни ще работят напълно безплатно, се казва в днешното съобщение. Посочва се, че в курорта вече е купена модерна машина за утъпкване на сняг за 170 хил. лв. „В момента тече работата и по обновяването и модернизирането на хотела, който след ремонта ще предоставя далеч по-добри условия на посетителите“, се казва в прессъобщението.

Работещите в района отговаряха на въпроси защо ски пистата не е обработена и няма работещи съоръжения точно по време на почивните дни около Коледа и Нова година и обясняваха, че има нов наемател, но старият в гнева си заради прекратения договор е взел части от съоръженията на тръгване, които по-късно били иззети от полицията.

През ноември Българският туристически съюз е дал ски център „Мальовица“ и хотела там на фирма, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, под наем за следващите десет години, съобщи наскоро „Капитал“. Това е станало на търг, проведен в рамките на само една седмица, а предишният наемател е отстранен преждевременно.

Ски комплексът на Мальовица, свързан с Ковачки, открива сезона като ризорт

© Татяна Димитрова

Новият наемател е „Ви Ай Хънтинг“, която организира ловен туризъм в дивечов участък „Макьовци“ в Странджа и няма опит в оперирането на ски съоръжения. Предишният е „Фулмекс България“ на Валери Гигов и е имал договор от октомври 2017 г. за 5 години, като Гигов реално оперира ски зоната там от 12, но преди това като подизпълнител, посочва изданието.

От туристическия съюз коментират пред вестника, че изобщо не са били длъжни да организират търгове, защото не са държавно предприятие и могат да правят каквото си искат. А прекратяването на договора с предишния наемател обясняват с установени през лятото нередности по съоръженията. За тях обаче не са направени предписания, а директно е бил прекратен договорът. Според предишния наемател Гигов обаче в средата на лятото никой не прави проверки на влекове, а това става непосредствено преди началото на ски сезона.

Съдружници във „Ви Ай Хънтинг“ са Илиян Радославов, Веселин Симеонов и Александър Личев. Александър Личев е един от двамата представители в ОЗК „Застраховане“, което е с действителен собственик Христо Ковачки. Вестникът припомня, че той беше и изпълнителен директор в Общинска банка в ерата „Ковачки“. Според репортаж в „Би Ти Ви репортерите“ от този януари фирми, свързани с Ковачки, са собственици на над 3400 дка гори между курорта Мальовица и село Говедарци.Коментар на новината чрез Facebook