Регионалното министерство предлага създаването на единен регистър за строителните документи

Регионалното министерство предлага създаването на единен регистър за строителните документи

© Юлия Лазарова

Значителна стъпка към електронно управление прави Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се предложените промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Според тях на страницата на регионалното министерство ще има единен публичен регистър с всякакви документи по темата, съобщава „Капитал“.

Предложенията са публикувани за обществено обсъждане в портала www.strategy.bg, като становища се събират до 12 юни 2020 г. Според експерти обаче и досега е имало законово задължение институциите да публикуват тази информация, но не са го правили. Освен това не се знае кога ще заработи порталът, тъй като след приемането на закона регионалният министър ще трябва да създаде наредба за работата му, а всички институции да се регистрират.

Промените гласят, че регионалният министър трябва да създаде, развие и поддържа единен публичен регистър по устройство на територията. Той ще се намира на сайта на министерството. Кметовете, областните управители и ДНСК ще могат да правят вписвания и да отразяват промени, а на гражданите ще се дадат ограничени права за ползване на информация без възможност за промени.

Какво още промени се предлагат – четете тук.Коментар на новината чрез Facebook