Радев: Протестът на сестрите е проблем на здравеопазването, не на службата за охрана

Президентът на България Румен Радев

© Велко Ангелов

Президентът на България Румен Радев

Като дълбок структурен проблем на българското здравеопазване, а не като проблем на сигурността на Народното събрание, за която отговаря Националната служба за охрана (НСО), определи президентът Румен Радев днешната ескалация на напрежението, при която медицинският специалист Бойка Анастасова престоя повече от час на перваза на сградата на парламента.

Президентът е на посещение в Албания, откъдето коментира критиките на политици от управляващото мнозинство към подчинената му НСО.

„НСО трябва да действа своеобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти. Но това не е проблем на сигурността. Това е дълбок структурен проблем на българското здравеопазване и аз призовавам към един откровен конструктивен диалог. Този проблем не може да се реши от НСО. Този проблем следва да се реши от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент“, каза държавният глава.

От началото на месеца медицинските работници протестират в палатков лагер пред Министерския съвет и бившия Партиен дом, където се помещават кабинетите на депутатите и залите за заседания на парламентарните комисии. Те обвиняват властта, че не е изпълнила обещанията си от миналата година за подобряване на условията им на труд и достойно заплащане. Вчера петима протестиращи са били допуснати в сградата, за да присъстват на заседание на здравната комисия, но са отказали да излязат в знак на гражданско неподчинение и пренощуваха там. На сутринта се стигна до конфликт с НСО и обвинения, че представители на службата са се държали грубо.

Какво се се случи в сградата четете тук.
Как реагираха депутатите четете тук.
Какви бяха обясненията на шефа на НСО четете тук.
Снимки вижте тук.Коментар на новината чрез Facebook