Прокуратурата разпитала Горанов, но не за разговорите с Божков

Финансовият министър Владислав Горанов е бил разпитван по разследване срещу Васил Божков, но не и за кореспонденцията и разговорите между тях, за които съобщи обвиняемият бизнесмен. Това се разбра от отговор на въпрос на пресконференция по друга тема (повече тук) в събота (30 май) от наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. Малко по-късно Божков, който се укрива в Обединените арабски емирства, реагира на тази информация с ирония в социалните мрежи, която се превърна в начина му на комуникация през последните седмици.

Според думите на Кънев са били разпитани и други министри, както и зам.-министри и председатели на комисии и агенции, но той не назова повече имена и не изясни по кое от всички производства срещу Божков (той има 11 обвинения, а тази седмица беше обявено, че вече е обвиняем за още 7 тежки престъпления, но не се разбра как са структурирани).

Вероятно става дума за разследването за спестени около 700 млн. лева за пет години от такси за хазартни игри, организирани от фирми с негово участие.

В средата на май, Божков, който твърди, че е плащал по буквата на закона и припомня, че този закон е предложен и приет от ГЕРБ, няколко пъти намекваше, че трябва да се гледа кой стои над комисията по хазарта, първо обяви в интервю, че за хазартният бизнес е разговарял само с финансовия министър, а след това показа и снимки от есемес кореспонденция, за която твърди че е с „Влади Горанов“ (както го нарича). От тях остава впечатление, че финансовият министър е поемал ангажименти и давал указания към двама председатели на комисията по хазарта, включително и през януари тази година – малко преди прокуратурата да обяви разследването срещу Божков (още – тук). След няколко опита да избегне коментар по темата, Горанов заяви, че няма спомен за точно такава кореспонденция. През последните месеци по тази тема, той обяснява, че спестените такси са заради „грешка“ на служители на комисията, които са приемали подаваните месечни декларации от хазартните фирми.

Горянов – на разпит в началото на май

„По наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков и още доста обвиняеми лица, са разпитани няколко министри, включително министър Горанов. Разпитвани са и заместник-министри, разпитвани са и председатели на държавни комисии, държавни агенции. Специализираната прокуратура, всеки прокурор в нея, включително и аз, нямаме никакви притеснения от длъжностното качество на някой свидетел или обвиняем по наказателно производство. Свидетелят Горанов беше разпитан изключително подробно лично от мен по това наказателно производство“, заяви в събота прокурорът Ангел Кънев и обясни, че се събират доказателства „изключително интензивно“ и че те не водели едностранчиво разследване, а прокуратурата „по закон е длъжна да събира доказателства, които и обвиняват лицата, и ги оправдават“.

„Конкретно за господин Горанов: същият беше разпитан още в началото на месец май, много преди да стане тема на обсъждане в медийното пространство трябва или не трябва да бъде разпитван. Защото доказателства по делото и изясняване на обстановката е налагала този разпит. Много по-рано бяха разпитвани други зам.-министри и министри“, каза още Кънев, но без повече въпроси и изясняване.

Божков даде интервю пред Би Ти Ви на 8 май, с което наруши мълчанието си след изчезването му в края на януари. В него той каза: „Може ли лидер на политическа сила (Борисов, ГЕРБ – бел.ред.) да не знае кога неговата политическа сила приема закон? Може ли финансовият министър да не знае? Всичките ми контакти по този закон са били с Владислав Горанов, за което имам доказателства. Не с комисията по хазарт. Законът не се тълкува, законът се изпълнява…Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно?“.

Тогава той обяви, че ще подаде сигнал до български и чужди институции, като не каза за какво, но от намека му се разбра, че може би ще е свързан с Горанов и управляващите.

Горанов потвърди, че се е срещал с Божков, а Борисов че е знаел и че не вижда проблем в това.

На 15 май Божков представи като част от „сигнала“ снимки от есемес кореспонденция, за която твърди, че е с Горанов. Той атакува и в други публикации финансовия министър (като за запора върху Телефонната палата), а в пост в „Туитър“ дори предположи, че оставката му е била скъсана от премиера.

Главният прокурор Иван Гешев заяви ден след публикуването, че не си е причинил да чете съобщенията, но според колеги, които ги прочели, не се налагала „наказателно-правна“ реакция.

Божков: В „Есте“ ли е разпитан

Обвиняемият бизнесмен реагира в събота на информацията, че Горанов е разпитван, с публикации в „Туитър“ и „Инстаграм“, в която пита „VG бил на разпит в прокуратурата. Кога прокуратурата се премести в Este?“

„Есте“ е луксозният жилищен комплекс на братята Кирил и Георги Домусчиеви в столичния квартал „Изток“. В него в апартамента на кръстника си живее Владислав Горанов. Информацията предизвика силен публичен отзвук преди време, след като се разбра, че семейство Горанови живее там без да плаща наем. КПКОНПИ не установи конфликт на интереси, а от ноември прокуратурата проверява Горанов за престъпление по служба и търговия с влияние.

През последните седмици Божков е много активен в социалните мрежи, които използва като своя медиа, за да разпространява новини, снимки, твърдения и дори шеги. Тази събота сутрин във „Фейсбук“ той обяви, че акциите на „Левски“ вече са джиросани на новия собственик (без да смоменава име) и отново атакува управляващите, като написа, че „хунтата“ ще използва отбора, за да се крепи на власт. (Още по темата – тук).

„Може да го преразпита отново“Коментар на новината чрез Facebook