Присъствието на медии не позволи на Мая Манолова да критикува ГЕРБ

Присъствието на медии не позволи на Мая Манолова да критикува ГЕРБ

© Цветелина Белутова, Капитал

Днешният протест срещу презастрояването на междублоково пространство в столичния кв. „Обеля 2“ беше подкрепен и от омбудсмана Мая Манолова. Това беше поредното недоволство в София, в което тя взима участие и по този начин все повече засилва слуховете, че може да се включи в кметската надпревара през есента. По този повод зам.-председателят на БСП Кирил Добрев обяви, че Манолова е най-подходящият човек за кандидат на социалистите за кмет на София.

Именно всичко това накара омбудсмана да внимава какво говори по време на протеста. На реплики от недоволстващи, че управляващата партия ГЕРБ е виновна за проблемите в „Обеля“, Манолова деликатно отбягваше политическия сблъсък и дори се оправда, че мълчи, „защото има медии“.

Тя отказа да коментира и протеста пред Съдебната палата тази вечер, на който беше поискано оттеглянето на Иван Гешев като кандидат за нов главен прокурор и издигането на следователя Бойко Атанасов за такъв. Манолова уточни, че все пак ще направи изказване по темата, но нямало да бъде днес.“

На въпрос от протестиращ дали като юрист не е наясно, че ако не се реши проблемът с правосъдната система и този на хората от „Обеля“ няма да се реши, тя кимна утвърдително в знак на съгласие.

Живеещите в столичния квартал разбрали едва преди месец, че зелената площ между блоковете 244, 245 и 247, където децата им играят футбол, е продадена още през 2006 г. Собствениците наскоро дошли да поставят ограда.

„Уверявам ви, че ситуацията сега е такава, че няма да се застрои нито едно междублоково пространство в София“, окуражи Манолова с мегафон протестиращите.

Тя препоръча да се предизвика ревизия на документите по сделката – как е станал частна собственост имот, където е имало детска площадка, футболен терен и волейболно игрище.

„Навсякъде съм била – в „Овча купел“, в „Красна поляна“, в „Младост“ и „Стрелбище“. Навсякъде случаите са различни, но безобразието е едно – София остава без зелени площи“, обобщи омбудсманът, която още не е обявил дали ще се кандидатира за кмет на София.

Тя поиска всички документи за спорния терен да й се предоставят. Нейният екип щял да ги разгледа и другия четвъртък в нейния кабинет ще се съберат с протестиращи и от други квартали срещу презастрояването, за да търсят решения.Коментар на новината чрез Facebook