Предизборно БСП ще определя идейната си ориентация

Предизборно БСП ще определя идейната си ориентация

© Анелия Николова

Два месеца преди първия пряк избор за лидер на БСП Националният съвет на партията ще заседава закрито в неделя, за да определи дневния ред на предстоящия конгрес през май. Сред документите, които предстои да се гласуват от най-висшия орган на партията, е и декларация за идейната ориентация на БСП. Решение за необходимостта от такъв документ е взето на неформална среща на социалисти преди дни, на която са присъствали сочените за основни опоненти за председателския пост на „Позитано“ 20 Корнелия Нинова и Кирил Добрев.

Според социалисти на конгреса БСП ще трябва да вземе решение за промени в устава, според които и заемащите и други ръководни позиции в партията да се избират пряко.

Конгресът на БСП ще се събере най-вероятно на 9 май, след като минат първият и вторият тур за избор на лидер на 26 април и на 3 май. На него трябва да бъде избран нов Национален съвет на БСП – широкото ръководство на партията, което обикновено се състои от около 180 души. Очаква се да бъде приет и документ, в който БСП да прави заявка за управление на страната след следващите парламентарни избори и да изброява приоритетите си.

Дневният ред на конгреса ще бъде уточнен на пленума в неделя. Тогава се очаква Корнелия Нинова да предложи нов зам.-председател на БСП, който да я замества по време на предизборната кампания. Очаква се постът да бъде зает или от Вяра Емилова, или от Атанас Зафиров, които е момента са членове на Изпълнителното бюро на партията.

Засега според социалисти изглежда, че за лидер на БСП ще се кандидатират Корнелия Нинова, Кирил Добрев и Красимир Янков. Конференциите за номинации още текат. На изборите могат да гласуват всички членове на партията.Коментар на новината чрез Facebook