Православната църква набира средства за ремонт на храма "Св. Александър Невски"

Първоначално трябва да бъдат спрени течовете в катедралата и да се смени дограмата под кубетата.

© Георги Кожухаров

Първоначално трябва да бъдат спрени течовете в катедралата и да се смени дограмата под кубетата.

Българската православна църква опитва да набере поне 30 000 лв., за да ремонтира покрива на храм-паметника „Свети Александър Невски“. Благотворителната кампания „За величието на храма“ е обявена на сайта на Светия синод.

„Водата сега се стича, попада вътре в храма и унищожава ценните стенописи, които също имат нужда от реставрация“, написа Мелнишкият епископ Герасим в профила си в платформата за набиране на средства helpkarma.com .

„С набирането на повече средства ще има по-голям шанс да бъдат спрени течовете в катедралата и да се смени дограмата, която е непосредствено под кубетата. След което ще можем да продължим с реставрацията на храма“, допълва организаторът на кампанията.

Желанието на Светия Синод е да се намерят възможно най-много дарители – български и чужди граждани, които да спомогнат за обновлението на сградата, защото нужните средства са „твърде много“.

Преди година междуведомствена комисия извърши техническата експертиза на храма, която показа, че за цялостен ремонт са необходими поне 4 млн. лв. Тогава беше препоръчано да се подобри ВИК и електоинсталацията, ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на някои установени пукнатини със специални смеси.

Сегашната благотворителна кампания е подкрепена от неправителствени организации и медии, като за целта се подготвя и благотворителен бал.

Инициативата може да бъде подкрепена чрез изпращане на SMS на 17 777 с текст NEVSKI, както и чрез дарение в платформата helpkarma.com или на банковата сметки на Светия Синод.Коментар на новината чрез Facebook