Пикът на епидемията може да се окаже около края на извънредното положение

Пикът на епидемията може да се окаже около края на извънредното положение

© Георги Кожухаров

Пикът на епидемията от коронавирус вероятно ще бъде след две-три седмици, тоест около предвиденият край на извънредното положение, което за момента е 12 април. Това каза днес началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос дали то ще бъде удължено.

Генералът допълни, че ситуацията е динамична и в момента никой не може да отговори какво ще се случи. „В дъното сме на изкачването, не знаем кога ще се изкачим, кога ще е пика“, каза още той.

Според последните данни заразените с коронавируса са 185, като новите случаи за днес са 15. В болница от тях са 30 души. От новозаразените 11 са в София, другите са в Карлово и Бургас.

На традиционната пресконференция се разбра, че е затворено интензивното отделение на Белодробната болница в София, заради заразен служител от персонала. От днес първа база на „Софиямед“ и цялата болница“Токуда“, които бяха под карантина, са възстановили своята работа. Ограничен е достъпът само до клиниките, където са открити позитивните болни.

Ген. Мутафчийски посочи, че маските трябва да се носят от болните, за да не заразят другите, като не помагат на здравите. „Здравите хора, които носят маски, това само им носи фалшиво успокоение“, допълни той.

Ограничаването на движението извън градовете Мутафчийски обясни с това, че в страната има гнезда на болестта, като не бива заразата да се разпилява по различните градове.Коментар на новината чрез Facebook