Окръжният съд в Ловеч освободи под домашен арест полицая Йордан Петков

Окръжният съд в Ловеч освободи под домашен арест полицая Йордан Петков

© Дневник

Окръжният съд в Ловеч освободи от ареста служителя на Пътната полиция в Ловеч Йордан Петков, който беше арестуван на 14 февруари с прокурорско постановление заради извършени, според обвинението, тежки престъпления, съобщи БТА.

Мярката за неотклонение „задържане под стража“, наложена на първа инстанция, беше заменена с „домашен арест“.

Днес в съдебната зала от защитата на Петков внесоха документи, удостоверяващи положителна характеристика на полицая и гражданска подписка 62 листа в негова защита.

Обвиняемият се разплака в залата и каза, че получава паник атаки и не се чувства добре психически сред хора, които сам е вкарал зад решетките. Петков помоли за измяна или цялостна отмяна на мярката.

Съдът уважи жалбата му срещу най-тежката мярка за задържане с мотива, че няма достатъчно обосновани предположения той да се укрие, извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели по делото.

След като беше освободен от ареста Петков отказа да коментира, а адвокатът му Станислава Каракушева посочи, че не е напълно удовлетворена, тъй като счита, че и тази мярка за неотклонение е прекомерно тежка, но все пак жалбата й е уважена.

Окръжният прокурор Валентин Вълков поясни на брифинг след делото, че разследването срещу Йордан Петков продължава и срещу него се очаква да бъдат повдигнати още обвинения.

„Тези са в резултат на първоначалните доказателства, които бяха събрани.“, каза Вълков.

Директорът на ОДМВР – Ловеч Милен Маринов допълни, че Петков ще бъде уволнен дисциплинарно. Предложението за отстраняването му от работа ще бъде изпратено още днес до министъра на вътрешните работи. Маринов допълни, че до десет дни ще станат известни резултатите от вътрешната проверка по случая.

Йордан Петков е обвинен за документни престъпления и принуда чрез злоупотреба с власт. След ареста му, по искане на прокуратурата, Районният съд в Ловеч му наложи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Тогава съдът отхвърли предположението, че Петков може да се укрие, но прие, че от събраните доказателства са налице предпоставки той да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели по делото.

Адвокатът на полицая Станислава Каракушева обжалва мярката на по-горна инстанция

Йордан Петков беше герой в публикация на „Дневник“ от началото на 2018 г, в традиционната поредица „Годината“, представяща личности, за които си струва да се прочете. Той беше препоръчан от Дирекция на полицията като един от отличилите се през годината пътни полицаи заради активното му участие в спасяването на хора при тежката катастрофа край село Микре през ноември 2017 г. В нея, при удар между микробус, в който пътуват хора със зрителни увреждания и камион, на място загинаха седем души, а 17 бяха тежко ранени.

Тогава Йордан Петков, който е като най-опитният в пътен полицай в управлението си, обясни, че за него работата му е призвание и допълни, без да влиза в подробности, че не разчита само на заплатата си, тъй като семейството му има добър частен бизнес и той помага в него в свободното си време.Коментар на новината чрез Facebook