Някои от първите нови филми по кината ще са "Тенет", "Мулан", "Спондж Боб" и "Тролчета"

Снимката е архивна

© Надежда Чипева

Снимката е архивна

Филмът „Тенет“ е първият нов филм, който (засега) ще бъде показан в България на 17 юли. Екшънът се разпространява в страната от „Александра Филмс“. На 24 юли пък се очаква да е премиерата на игралната версия на „Мулан“, на 7 август – „Спондж Боб“, на 14 август – „Тролчетата“, но е под въпрос дали ще има отворени кина за посетители, въпреки че посещенията официално са разрешени.

Както „Дневник“ писа, причината повечето киносалони да не отворят е че условието да работят на 30% от капацитета си е нерентабилно и правилата за спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса са неясни. „Освен 11 малки кина в страната, с по 1-2 зали, други кина няма да работят“, каза за „Дневник“ Виктория Богданова, която е управител на киноразпространителя „Форум Филм“. Тя уточни, че засега няма информация да отворят киносалони в София. По думите ѝ повечето кина ще изчакат две седмици, за да преценят ситуацията и нагласата на хората.

„Не сме готови, защото беше доста изненадваща тази заповед както за екзибиторите (киносалоните – бел. ред.), така и за дистрибуторите“, смята Виктория Богданова. Тя казва, че мейджърските студиа (напр. FOX, Universal, Warner Bros) няма как да пуснат нови филми, при положение че в Европа (засега) са отворени само четири пазара: в Исландия, Норвегия, Чехия и България.

На кината, които все пак ще отворят за посетители, „Форум Филм“ ще предложат да излъчване филмите, които са били на екран в дните преди обявяването на извънредното положение и забраняването на посещения на кина, музеи и театри. „Те не са и доиграни, не е разгърнат целия им потенциал. Например: „Напред“, „Соник“ и „Невидимия“ – в три различни жанра, за да можем да покрием различни таргет групи“, казва Виктория Богданова, въпреки че смята, че „потенциалът на доиграване“ на филмите няма да е много голям заради разпространеното пиратство в България. И за разпространителите ограниченията за работа на 30% от капацитета на киносалоните са от значение, защото получават приходите от продажбата на билетите. В същото време организацията по доставянето на даден филм е една и съща, независимо дали ще го излъчват всички или само няколко кила.

Ще има ли къде да се ходи на кино – тук
Развитието на ситуацията с коронавируса днес – тукКоментар на новината чрез Facebook