На 24 май и Рамазан Байрам "Столипиново" ви пожелава заразно добро

Собствениците са доволни, защото с парите могат да си позволят да заредят с още стока. Длъжниците също са благодарни, защото са получили неочаквана помощ.

© Ферат Алманяли/Личен архив

Собствениците са доволни, защото с парите могат да си позволят да заредят с още стока. Длъжниците също са благодарни, защото са получили неочаквана помощ.

Доброто е заразата. Това се опитваме на покажем и на българи, и на турци, и на цигани. На всички. Няма смисъл да чакаме държавата да ни помогне. По-добре е да си помогнем сами със заразно добро“. Така Абдул Самед и Ферат Алманяли обобщават серията от инициативи, с които те двамата и още десетина техни съмишленици се опитват да помогнат на хората от пловдивския квартал „Столипиново“.

Днес мюсюлманската общност празнува Рамазан Байрам и преди няколко дни Абдул Самед и Ферат Алманяли заедно с други съмишленици от фейсбук групата „Жители на Столипиново“ решили да зарадват хората, с които делят един квартал, но са изпаднали в затруднено положение.

„Първо мислехме да изкараме маси и столове на открито и да осигурим храна на хората. После се сетихме, че през последните месеци заради карантината много хора нямаха работа и заради това са натрупали дългове в магазините“, започва разказа си пред „Дневник“ Абдул Самед.

Със собствени пари няколко мъже започват да обикалят малки и по-големи магазини и павилиони. „Питахме собствениците дали имат тефтер за вересии. В началото ни се смееха и мислеха, че се майтапим, защото много от тях ни познават от предишни благотворителни инициативи. С усмивки ни казваха, че и да нямаме пари, ще ни дадат каквото е нужно“, разказа Ферат Алманяли.

„Така откупихме тефтерите с борчове и вересии на хората. Избирахме магазините на случаен принцип. Плащахме различни суми, всичко с наши собствени пари. Единственото ни изискване беше във вересиите да няма алкохол“, добавя още Алманяли и казва, че изобщо не е проверявал и не е искал да знае кой какво дължи.

Собствениците са доволни, защото с парите могат да си позволят да заредят с още стока. Длъжниците също са благодарни, защото са получили неочаквана помощ.

Историята на добрите инициативи започва със създаването на група във фейсбук преди 3 години, когато в нея са се събрали близо 2000 души, жители на „Столипиново“.

„85% от населението на квартала е турско. Ние сме мюсюлмани. При нас идват и живеят и българи, живеят и роми. Ние не се делим. Помагали сме и на българи, и на роми, и на турци“, разказват Абдул Самед и Ферат Алманяли пред „Дневник“. Групата е започнала да се разраства и съвсем скоро вече има и собствен сайт – „Филибелии“, където се публикуват новини, информация за инициативи, мнения и въпроси.

Раздали са 4 курбана прясно месо на хора, които не могат да си позволят прясно месо. В няколко кампании са помогнали с пари и храна на над 500 семейства по време на извънредното положение – познати и непознати, турци, българи и роми.

През целия месец Рамазан Ферат Алманяли раздава лично всеки ден от 30 до 50 порции храна за нуждаещите се. Успели да да помогнат със средства, транспорт и да съдействат да бъдат докарани телата на четирима души, издъхнали зад граница.

През целия месец Рамазан Ферат Алманяли раздава всеки ден от 30 до 50 порции храна за нуждаещите се.

© filibeliler.wordpress.com

През целия месец Рамазан Ферат Алманяли раздава всеки ден от 30 до 50 порции храна за нуждаещите се.

„Семействата им не могат да си го позволят. Включиха се хора и от други квартали – от „Аджисан махала“, „Шекер махала“ и от целия град. Всички бяхме спонтанни и решихме по този начин да съберем парите. Събрахме около 40 000 евро, уредихме всички нужни документи чрез посолството. По време на извънредното положение не може да се пътува, но успяхме да помогнем на хората да погребат свои близки, починали в Германия и Франция“, разказва Самед.

Той самият живее и работи във Франция, а Ферат Алманяли е в „Столипиново“, където се прибрал от дългогодишен гурбет в Германия. Общуват онлайн със съмишлениците си в групата чрез видеовръзки и уговарят следващата инициатива.

Искат да помогнат на бездомно семейство, което не разполага с обзаведен дом. Вече са получили първото дарение от 500 лв. и са убедени, че ще направят всичко възможно, за да съберат парите. „Не ги познаваме, но носим храна. Ако подадем сигнал в общината, ще кажат да си изчакат реда“, казва Абдул Самед. Той иска да регистрира официално сдружение, с банкова сметка, на което да се събират средства за помощ и благотворителност, след като са успели да се преборят за доверието на хората от „Столипиново“.

„Искаме хората – и българите, и турците да разберат, че не всички в „Столипиново“ да лъжци, крадци и измамници. Много българи идват да пазаруват тук и нито един не е бил изгонен, пребит или обиден. Ние не се делим“, допълват Самед и Алманяли.Коментар на новината чрез Facebook