НАП сравнява един по един всички изтекли записи

Росен Бъчваров

© Юлия Лазарова

Росен Бъчваров

Националната агенция за приходите (НАП) сравнява един по един всичките 80 млн. изтекли записи с информация за граждани. Именно затова засега данъчните могат да отговорят единствено на въпроса дали за конкретен човек има или не изтекли данни, но не и какви са те. Това поясни пред БНТ говорителят на институцията Росен Бъчваров и добави, че не са изключени манипулации.

По думите му близо 1 млн. души досега са се възползвали от възможността да поискат справката като 75% са получили отговор „да“. Реалната услуга, ако да, какво е разкрито, ще бъде достъпна в рамките на следващите няколко седмици.

По думите на Бъчваров разпространената информация най-често е ЕГН, адрес и телефон и частична данъчна информация. Той подчерта на няколко пъти, че не е нужно гражданите да сменят личната си карта, достатъчно било да си сменят паролата на електронната поща и персоналния идентификационен код на НАП.

Предстои да бъде пуснат телефон, избираем от чужбина, по който да се правят справките.Коментар на новината чрез Facebook