Министърът на културата спря събарянето на тютюнев склад в Пловдив

После Боил Банов и Иван Тогев показаха на премиера Бойко Борисов ремонта на центъра.

© Фейсбук/Бойко Борисов

После Боил Банов и Иван Тогев показаха на премиера Бойко Борисов ремонта на центъра.

Събарянето на полуразрушения тютюнев склад на Сточна гара в Пловдив е спряно. Причината – имало предписание за запазване на част от фасадата на сградата с архитектурните елементи, както и инструкции за демонтаж и укрепване, а събарянето е започнало без подпис на кмета Иван Тотев.

Малко след 10 часа тази сутрин движението по централния бул. „Христо Ботев“ бе забранено, за да започне рушенето. Министърът на културата Боил Банов пристигна на място и заяви, че складът е част от ансамблов паметник на културата „Филипопол – Тримонциум – Пловдив“ и не може да бъде разрушен. Той се закани и физичеки да пази склада, ако трябва, съобщи БНР.

„Трябва да бъде направен проект, който да съхрани фасадата ѝ, а дотогава сградата, която е в окаяно състояние, да бъде обезопасена“, обясни Банов.

Според министъра сградата е част от ансамблов паметник на културата, заради което Националният институт за недвижимо културно наследство е трябвало да спре събарянето. По думите му нарушена е и процедурата, защото кметът Иван Тотев не е подписал доклада на комисията, изготвен преди повече от година. Без подписа му не може да се пристъпи към събаряне.Коментар на новината чрез Facebook