Международни компютърни измамници действали чрез мулета в България

Иван Гешев се готви да оглави държавното обвинение през януари след като мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров (на заден план) приключи.

© Велко Ангелов

Иван Гешев се готви да оглави държавното обвинение през януари след като мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров (на заден план) приключи.

При международна операция срещу компютърни измами в България са задържани седем души, запозодрени, че са съдействали за кражбата на над 60 млн. евро от компании от САЩ, Канада и Западна Европа, съобщи БНТ като се позова на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Един от задържаните е гражданин на Ливан и близък до бивши собственици на голям търговски център в столицата. Задържан е и друг чужденец, гражданин на Ирак, като и двамата са със статут на постоянно пребиваващи чужденци в България.

Петимата българи са на средно и ниско ниво в групата. Привличани са безработни, търсещи работа в интернет, които са се съгласявали личните им данни да се използват за откриване на банкови сметки и услугата интернет банкиране, чрез която са ставали кражбите, поясни Гешев.

Пострадали били 47 компании от Великобритания, Испания, Италия, Полша, и Канада.

Измамниците следили търговската комуникация на дружествата и когато наближавал момент на плащане, изпращали мейл с леко променен адрес с молба парите да бъдат преведени в нова сметка.

При редица обиски в различни помещения днес са иззети много доказателства, включително за банкови преводи от компании към мулета в България. Възможно е измамените фирми да са много повече от 47, както и, че мулетата са много повече от установените до момента пет, информира БНТ.

.Коментар на новината чрез Facebook