Малките бизнеси получават нова дата да кандидатстват за безвъзмездна помощ

Малките бизнеси получават нова дата да кандидатстват за безвъзмездна помощ

© Цветелина Белутова, Капитал

Малките фирми ще могат да подават заявление за безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лв. от 14 май. Това обяви управляващият орган на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ след като схемата не можа да започне в понеделник както бе предвидено, съобщи „Капитал“.

Тогава сайтът за кандидатстване не бе достъпен, което доведе до напрежение сред кандидатите, тъй като класирането се прави по реда на постъпването на документите до изчерпване на финансовия ресурс. Той е общо 173 млн. лв. и е безвъзмездна помощ.

Прогнозите са с този ресурс да могат да бъдат подпомогнати около 35 хил. фирми, като е възможно още в рамките на първия ден да бъдат подадени повече заявления. Това значи, че само най-подготвените кандидати ще имат шанс да получат подкрепа, въпреки че официално срокът за кандидатстване ще бъде до 30 дни след началото на процедурата.

Потенциални кандидати са съобщили пред вестника, че въпреки обещанията за опростена процедура с възможно най-широк обхват публикуваните условия са силно ограничаващи и много малки търговци могат да останат неприятно изненадани. Неясно за тях е изискването, че получателите на тази помощ не трябва да са в хипотеза на „затруднено положение“ към 2019 г.

На практика най-засегнати биха били фирмите с регистриран капитал от 2 лв., тъй като дори при 1 лв. непокрита загуба от минали години няма да бъдат допуснати до грантовете, посочва изданието.Коментар на новината чрез Facebook