Кратки новини: Съдът ще решава да освободи ли собственика на "ТАД Груп" на 5 декември

Кратки новини: Съдът ще решава да освободи ли собственика на ТАД Груп на 5 декември

© Дневник

„Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Апелативият специализиран съд отложи за 5 декември гледането на мярката за неотклонение на собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров. Тодоров в ареста от лятото, след като бе обвинен в организиране на престъпна група и подбудителство към кибертероризъм след безпрецедентния теч на лични данни от Националната агенция по приходите (НАП). Заседанието днес бе отложено, след като той не се яви в съда, предаде БНТ.

ЕГН-тата и други лични данни на над 5 милиона данъкоплатци изтекоха през юли след хакерска атака срещу сървърите на НАП. По-късно Комисията за защита на личните данни глоби приходната администрация с 5.1 млн. лв., а НАП обяви, че ще обжалва глобата с мотива, че е жертва на престъпление, извършено въпреки предприетите мерки за защита. В парламента беше създадена Временната комисия за проверка на източването на данните. Междувременно 150 българи заведоха дело срещу НАП заради теча.

През ноември са установени шест случая на горене на отпадъци на открито в София. Те са регистрирани в районите „Красна поляна“ и „Овча Купел“, съобщиха от Столичния инспекторат пред БНТ. Санкцията за нарушителите е от 100 до 5000 лв.

Пътната полиция започна акция срещу паркиране на места за хора с уврежданияКоментар на новината чрез Facebook