Кратки новини: Земетресение е усетено в Пловдив

Кратки новини: Земетресение е усетено в Пловдив

„Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Земетресение е усетено в Пловдив малко след 20 ч. Според съобщението на Европейско- средиземноморския сеизмологичен център силата на труса е 3.1 по скалата на Рихтер, а дълбочината – 2 км. Предишното по-силно земетресение в района беше на 1 май, тогава магнитудът беше 4.2

Общо 1.5 млн. лева, предвидени за борба с африканската чума по свинете, ще бъдат дадени за пръскане срещу комари по поречието на р. Дунав. Правителството днес одобри промяна на Плана за предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете през 2020 г. Средствата са предвидени в бюджета на Министерството на здравеопазването. Това се налага с оглед на превенция на риска от бедствия и ограничаване на рисковете за общественото здраве, се посочва в съобщение на правителствената информационна служба.

Наводненият стадион в кв. Калкас

© Фейсбук/

Наводненият стадион в кв. „Калкас“

Скъсана дига на шламохранилище в Перник наложи евакуацията на няколко блока в кв. „Калкас“, съобщава Би Ти Ви. Има и наводнени дворове на няколко къщи. Шламохранилището съдържа отпадъци от дейността на ТЕЦ „Република“ и от екологична гледна точка не бива да се допуска тези отпадъци да попаднат в река Струма, уточниха от РИОСВ-Перник. Кметът на града Станислав Владимиров уточни пред БНР, че е засегнат участък от около 3-4 метра от дигата. Водата тече в деретата, стигнала е почти до пункта за технически прегледи на КАТ. Ключови булеварди в града са затворени заради опасност от заливане. Районна прокуратура в Перник започна разследване на случая. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София.

„Мис България“ за 1995 г. Евгения (Жени) Калканджиева прекара 24 часа в ареста, след като се замеси в скандал със свои съседи. Тя беше задържана вчера рано сутринта и днес е била пусната, съобщи „Нова телевизия“. Софийският градски съд отложи делото срещу нея за 25 юни, като се търсят още свидетели на скандала. Преди две седмици съпругът на Калканджиева също беше задържан и обвинен за нанасяне на побой на друг съсед. Той е бил пуснат на свобода срещу 5 хил. лева гаранция.Коментар на новината чрез Facebook