Контрол над вноса на отпадъци: какво се предлага

Контрол над вноса на отпадъци: какво се предлага

© Цветелина Белутова, Капитал

След скандала с италианския боклук в следващите седмици парламентът ще работи върху мерки, с които да се повиши контрола над вноса на отпадъци. Във вторник в Народното събрание ще се проведе заседание на ресорната комисия, на която в присъствието на неправителствени организации ще бъдат обсъдени политиките на изпълнителната власт при управлението на отпадъците.

Първоначално по разпореждане на премиера Бойко Борисов се проучваше възможността за временен мораториум на вноса на отпадъци, но такова решение вече не се обсъжда, тъй като е в противоречие с европейското законодателство. Управляващите предлагат две решения, с които да се затегне контролът над вноса и изгарянето на отпадъците.

Според председателя на ресорната комисия в парламента Ивелина Василева от ГЕРБ трябва да стане публичен регистърът на вносителите и износителите на отпадъци, който Министерството на околната среда и водите трябва да води. Целта е не само компетентните органи, но и обществеността да може да проследява пътя на отпадъците.

Депутатът от БСП Явор Божанков обаче смята, че за да живеят в чиста и здравословна околна среда хората, контролът трябва да се затегне и да спрат да оперират мнимите фирми. Заради това социалистите предлагат задължителна банкова гаранция от 15 хил. лв., която да плащат всички фирми, които се занимават с отпадъци. В момента такива има само тези, които се занимават с черни и цветни метали. Сред предложенията е и постоянно видеонаблюдение на площадките.

След дискусия лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова обобщи законови промени, според които да има изискване отпадъците да се съхраняват само на площадките, където се третират, както и да бъдат намалени сроковете за съхранение.

Друга мярка, която управляващите предлагат, касае по-голям контрол над изгарянето на отпадъци. Предложението е оценката за въздействието над околната среда, която се прави при инвестиционни намерения за горене на боклук, да стане задължителна за всички. В момента такава се изисква изгаряне на отпадъци над 100 тона.

Депутати от „Атака“ предлагат парламентът да въведе временен мораториум за внос и горене на отпадъци. Според тях на този етап не е безспорно доказано въздействието от добиването на електричество чрез изгаряне на смет върху здравето на населението и опазването на околната среда.Коментар на новината чрез Facebook