Кое е объркващото в "германския пример" на Борисов за коронавируса

Кое е объркващото в германския пример на Борисов за коронавируса

© Пресслужба Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов каза на брифинг в сряда (6 май) вечерта, че при увеличаване на новите случаи на заразени с COVID-19 с над 100 на ден, ще се върнат по-строгите ограничителни мерки. Той даде пример за това как Германия е решила днес проблема с внимателното премахване на забраните.

Посланието му за готовност за реагиране, ако има неспазване на изискванията, беше пределно категорично и ясно.

Но примерите са объркващи. За прага от 100 души на ден, отвъд който вече говорим за друга фаза на разпространение на коронавируса, говори ген. Венцислав Мутафчийски още на 19 март, т.е. няма и седмица от въвеждането на извънредното положение. Такъв брой нови заразени не са съобщавани никога, макар че с тенденцията от последните дни те да се увеличават, възможно е скоро наистина да станат над 100.
България е посочена тази седмица като единствената в ЕС с трайна тенденция на покачване броя на новите случаи. Тогава не е ясно защо бяха отменени част от ограничителните мерки.

Резултатите за коронавируса са изключително лоши, най-големият институт на Германия „Роберт Кох“ каза категорично, че пандемията не е отминала, допълни Борисов. И продължи „ние понеже винаги по навик гледаме какво правят и германците и днес на срещата на канцлера Ангела Меркел с провинциалните премиери тя им е отпуснала права, но при много стриктно спазване на това, което ние преди няколко дни обявихме. А то е: дистанция, дезинфекзия и при нарастване на над 100 човека на ден, отново затваряме по същия начин, както беше досега.“

Това, което днес договориха канцлерът Ангела Меркел и премиерите на федералните провинции за предотвратяване на втора вълна на пандемията, е малко по-различно. Става дума за т.нар. аварийна спирачка, задействането на която е поверено на регионалните власти. То е следното: ако в рамките на 7 дни на определено място има над 50 нови случая на ден на 100 хиляди жители, веднага се връщат по-строгите мерки без да се чака решение от Берлин. Това се смята за разумен компромис, защото не всички провинции са силно поразени от заразата с коронавируса и там искат по-рано да облекчат ограниченията – някои искат да започнат още в събота.

Иначе казано, в Бавария с над 12 млн. души население, например, трябва в рамките на една седмица да има всеки ден по нови над 6 хиляди заразени, за да върне строгите мерки местният премиер. За съседната Баден-Вюртемберг с почти 11 млн. жители това са повече от 5500 нови заразени на ден. За сравнение – в сряда от „Роберт Кох“ обявиха за цялата страна нови 947 случая до общо 164 807.

„Ние винаги сме с няколко седмици пред другите колеги“, допълни Борисов.

„Всичко зависи от нас, от нашата дисциплина, от това да се пазим един друг, да спазваме дистанция където се събират повече хора, в градския транспорт и на закрито маските са задължителни. Днес го потвърдиха и Германия, че е най-правилната мярка.“

„Това, което в другите държави наричат разхлабване, вие си бяхте разхлабени от първия ден“, продължи Борисов. „Не е спирало строителство, пазари, търговия, магазини, банки, застрахователни компании, фирми, офиси.. Никъде няма мярка, която да е по-добра или по-навреме направена от нас.“Коментар на новината чрез Facebook