Инспектори ще проверяват малкото заведения в София, които ще отворят утре

Кафене на ул. Шипка до Докторската градина обеща да открие утре сезона с две маси.

© Юлия Лазарова

Кафене на ул. „Шипка“ до Докторската градина обеща да открие утре сезона с две маси.

От утре, 6 май, когато заведенията имат право да отворят с маси на открито, започват и проверките как се изпълняват противоепидемичните мерки, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Съвместни екипи на агенцията и Столичната здравна инспекция (РЗИ) ще обикалят София, за да наложат навсякъде изискванията, разпоредени в актуализираната от 5 май заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Новото в нея е, че разстоянието между масите вече трябва да е минимум 1,5 м, а не 2.5 м, както беше в първата заповед на Ананиев от 3 май. Изискването за 4 души максимум на една маса остава.

Работещите в заведението трябва да са с маска или защитен шлем, и препоръчително – с
ръкавици. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките.

Днес проверка на „Дневник“ установи, че малко заведения в центъра се готвят още утре да извадят маси на тротоарите. По ул. „Шишман“, ул. „Граф Игнатиев“, в Княжеската градина все още терасите на открито и градините са затворени.

Кафенето пред Народния театър се готви сериозно за откриването на сезона. „Сега подготвяме масите, свеле сме бройката им с поне 1/3, но ще отворим, когато мине проверката на инспекторите от агенцията по храните и РЗИ“, обясни управителката за „Дневник“.

От БАБХ разясниха, че те няма да дават разрешения за отваряне, а само ще проверяват дали се спазват противоепидемичните мерки в заведенията.

Кафенета в пешеходната зона на бул. „Витоша“ също отварят утре. Техните собственици негодуваха, че трябва да свият броя на масите поне с 30%, а таксата тротоарно право остава същата. В центъра на София тя е по 22 лв./кв.м месечно. С отварянето на заведенията тази такса започва да се начислява отново, тъй като от 13 март собствениците, които бяха спрели дейността си, бяха освободени от нея.

С актуализираната заповед на здравния министър от утре, 6 май, се отварят за посещения и музеите в цялата страна.Коментар на новината чрез Facebook