Имотите в Airbnb ще плащат туристически данък

Имотите в Airbnb ще плащат туристически данък

© Надежда Чипева, Капитал

Апартаментите и стаите за гости, които се отдават краткосрочно под наем, ще плащат туристически данък на общините. Той е приравнен на хотелите и други туристически обекти с една звезда. Правилото се отнася и за имотите, отдавани през онлайн платформи като Airbnb, Booking и др. Това гласят промени в Закона за местните данъци и такси, одобрени от бюджетната комисия на Народното събрание през миналата седмица, съобщава „Капитал“.

Те са вкарани не по обичайния ред – чрез законопроект с време за обществено обсъждане, а през утвърдената през последните години практика на управляващите – през преходните и заключителните разпоредби на друг проект. В случая това е проектът за промени в Закона за независимия финансов одит.

Вносител на поправката е председателят на комисията Менда Стоянова и още няколко нейни колеги. В края на миналата година тя и колегата й от НФСБ Валери Симеонов вкараха в заключителните разпоредби на Закона за бюджета за 2020 г. поправки, които първоначално изискваха от имотите, отдавани под наем онлайн, да имат категория за туристически обект, а после остана регистрацията и бе предложено да плащат патентен данък.

Очаква се текстът за новия туристически данък да бъде одобрен тази седмица в пленарната зала на Народното събрание, пише вестникът. Ако бъде приет в предложения вид, тези имоти ще плащат между 40 и 80 ст. на нощувки на местните бюджети.

Няма обобщени данни за страната доколко общините контролират дали всички отдавани на туристи имоти плащат туристически данък, от есента действа онлайн система, в която са длъжни да се регистрират всички собственици на такива имоти – ЕСТИ. През нея би трябвало този контрол да е улеснен.

По данни, цитирани от „Капитал“, големите морски общини планират да съберат над 4 млн. лв. приходи от туристически данък през годината. В София прогнозата е за 3 млн. лв.

До края на март се очаква да бъде публикувана наредба, която да определя правилата за регистрация на такива имоти. Срокът за това пък е три месеца от приемането на наредбата.Коментар на новината чрез Facebook