Журналистите от БНТ подкрепиха колегите си от Би Ти Ви след обвиненията на Валери Симеонов

Журналистите от БНТ подкрепиха колегите си от Би Ти Ви след обвиненията на Валери Симеонов

© Цветелина Ангелова, Капитал

Журналистите от Дирекция „Информация“ на БНТ подкрепиха колегите си от Би Ти Ви след днешните обвинения, които зам.-председателят на парламента Валери Симеонов отправи към тях. Днес в сутрешния блок на обществената медия съпредседателят на „Обединени патриоти“ заяви, че директорът на „Новини, актуални предавания и спорт“ в Би Ти Ви Венелин Петков и водещият на сутрешния блок в телевизията Антон Хекимян са корумпирани, защото не са дали трибуна на изявления на съдружника на Васил Божков в „Ефбет“ Цветомир Найденов за негови престъпни схеми.

Преди две седмици Найденов обвини Би Ти Ви и „Дневник“, че не са публикували информация, която им е предоставил за Божков. Тогава „Дневник“ излезе с отговор, че част от твърденията на Найденов не са били потвърдени, а друга част са били неверни и припомни, че медиите не са длъжни като „пощенска кутия“ да пускат към публиката всичко, което някой някъде им е казал. (Цялата позиция вижте тук).

Днес Валери Симеонов определи като корумпирани и българите, тъй като „всеки масово го прави“, като посочи даване на подкупи на пътните полицаи, в здравеопазването и др., но изключи себе си от тази категория, „защото съм се изграждал по някакъв друг, различен начин“. Симеонов каза, че може да посочи и други корумпирани журналисти, но остави без отговор подканване от страна на водещата да ги назове.

„Журналистите от Дирекция „Информация“ на БНТ категорично осъждат използването на ефира на обществената медия за отправяне на недоказани обвинения от Валери Симеонов срещу журналисти от bTV. Ефирът на обществената медия не може да се употребява за груби и недоказани нападки. Свободното слово и право на изразяване са основна ценност на демократичното общество и всяко посегателство срещу тях ще срещне съпротивата на журналистите от БНТ“, пише в позицията на журналистите от БНТ.

Няколко часа след изказването на Симеонов с позиция излезе „БТВ медиа груп“, а Венелин Петков съобщи във „Фейсбук“, че ще съди Симеонов.

„Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда“, написа Петков.

В отговор на твърденията на Симеонов, че всеки, разбрал за престъпление, е длъжен да го докладва на разследващите, той посочва, че представените от Цветомир Найденов документи пред телевизията са жалбите му, внесени в прокуратурата две седмици по-рано.Коментар на новината чрез Facebook