Елена Йончева: Записът е изключително притеснителен

Елена Йончева: Записът е изключително притеснителен

© Дневник

Евродепутатът Елена Йончева вдигна телефона си на позвъняването на „Дневник“ за коментар на записа, в който е спомената.

Не мога да коментирам автентичността на този запис. Както и да потвърдя дали Борисов ме е „поръчал“, дали е казал „ще я изгоря“ – както се подразбира от записа и каквито мнения са широко застъпени в социалните медии, след публикуването му. Но след подадените от мен сигнали през последните години за корупция и злоупотреби с власт няма проверки, няма разследвания. Дали този запис е автентичен – прокуратурата има всички правомощия да установи.

Записът е изключително притеснителен и обмислям да се обърна към европейски независими експерти и към други органи, които да изследват автентичността и съдържанието на въпросния запис, както и да предприемат необходимите мерки.

Проблемите ми с настоящето управление на Борисов започнаха вследствие на моята работа по разкриване на едни от най-вредните тенденции за нашето общество – корупцията. Винаги съм твърдяла, че обвиненията срещу мен са изфабрикувани. Опитват се да ме сплашат и са безскрупулни в това, трябва да призная. Напомням, че през последните три години събрах достатъчно материали и подадох сигнали в българската прокуратура – за злоупотреби при строителството на оградата на българо-турската граница, за аферата „Кумгейт“, за аферата „Барселона“ и “ Ало Банов „. Започнах проучване за злоупотреби при строителството на пътищата в България – една схема, при която се връща голям процент от средствата на властта, но за сметка на качеството на пътната настилка.

Бизнесът е принуден, за да оцелее, да връща част от своята печалба на определени овластени хора и тези разкрития и доказателства предстоят. Осъдих Борисов – за лъжа. Той е единственият осъден в такъв процес български премиер.

На върха на държавната пирамида имаме човек, който възприема политиката като лост за разчистване на бизнес-отношения и елиминиране на политическата опозиция и опоненти. Това е и отговор защо след 13 години присъединяване към ЕС сме най -бедната стран . Защо нашето образование, здравеопазване, медийната свобода, пенсионната политика е в това жалко състояние.

Като евродепутат водя битка, макар пътят в Брюксел да е бавен и труден. По време на едночасовата двустранна среща, които проведох с генералния директор на ОЛАФ, Виле Итала ме увери, че по сигналите се работи и резултати ще има. Информирам редовно антикорупционната група към парламента, на която съм член, както и Либе, за поредните скандали и злоупотреби в България. В резултат на това очаквам Европейският парламент да реагира, за което скоро ще запозная и българските избиратели.Коментар на новината чрез Facebook