Дончев заговори за законодателни промени заради новите цени на газа

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНТ, че може да се наложи промяна в законодателството заради компенсациите, които трябва да бъдат направени, след като стана ясно, че цената на природния газ ще бъде значително намалена и то със задна дата – от август 2019 година.

„Изглежда, че за да се случи едно такова компенсиране, ще се наложи промяна в законодателството, ние сме в състояние да го направим“, заяви Дончев.

„Булгаргаз“ има намерение да възстанови на своите клиенти надвзетите суми, но сложността идва от там, че клиентите на „Булгаргаз“ също имат клиенти. Експертите на енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране работят паралелно и се търси възможен вариант, който не би предизвикал административен и логистичен хаос. Пътищата са два. Или се търси вариант крайният потребител да получи това, което е платил в повече, или се правят облекчения от бъдещите му плащания. Един от вариантите, когато говорим за клиентите на топлофикациите, е компенсирането да се случи с изравнителните сметки“, коментира вицепремиерът.Коментар на новината чрез Facebook