Днес 28 от контейнерите с италиански боклук на пристанище Варна-Запад трябва да бъдат върнати

Товарът, открит при оглед на изоставени контейнери на пристанище Варна-запад на 16 януари т.г.

© Дневник

Товарът, открит при оглед на изоставени контейнери на пристанище Варна-запад на 16 януари т.г.

Днес 28 от контейнерите с италиански боклук, които бяха открити изоставени на Пристанище Варна-запад, трябва да бъдат върнати на дружеството изпращач „Дентиче пантелоне“ за негова сметка. Според БНТ корабът „Клеър Ей“, плаващ под турски флаг, с който отпадъците ще бъда транспортирани обратно до Италия, се очакваше да пристигне в порта в 6 ч. тази сутрин.

За останалите 99 контейнера все още няма искане за реекспорт и за сега те остават на Пристанище Варна – запад. В момента там има 127 контейнера с отпадъци от Италия, които и до днес не са потърсени от получателя си, дружеството „Блацион“. То е регистрирано у ас с предмет на дейност, който включва и събиране, преработка и търговия с битови отпадъци.

Според подадените декларации при пристигането на контейнерите в тях е трябвало да има само отпадъци от пластмаса и каучук. Още при първоначалния оглед обаче е било установено, че в пратката има текстил, стъкло и дърво. Отпадъците са били предназначени за изгаряне в ТЕЦ „Гълъбово“.

Повод за проверката на контейнерите е дало изтичането на 90-дневния срок, в който товарът е трябвало формално да бъде оформен като внос в страната, да бъде обмитен или реекспортиран. След като това не се е случило, от Митница – Варна, са подали сигнал до прокуратурата.

Според приложените документи контейнерите са тръгнали от италианското пристанище Салерно и са били доставени на пристанище Варна-Запад на 9 октомври м.г.

Собственици на компания „Блацион“ са македонският гражданин Блаже Игнатов и компанията „Юпитер секюрити“, в която съдружници са двама италианци.Коментар на новината чрез Facebook