Десетки британци остават блокирани в Банско още два дни

Десетки британци остават блокирани в Банско още два дни

© Надежда Чипева

Десетки объркани и изплашени британски туристи остават блокирани в Банско, след като във вторник вечерта на курортния град бе наложена тотална блокада и карантина, съобщи „Ройтерс“.

Според агенцията в града има близо 284 туристи, повечето от които са британци, и на тях са били дадени 24 часа да напуснат. Около 200 британски тристи са чакали днес часове наред да се качат на автобуси и да си хванат полетите обратно за дома, казват двама британци, собственици на курортни апартаменти в Банско.

Но не всички са успели да се натъпчат в трите автобуса. На влезлите е било казано да останат само тези, които самолетни билети за днес. Останалите са оставени в Банско и им е обещан превоз до София в четвъртък и петък според това дали техните полети са в тези дни.

Марк Абът от Манчестър казва, че са пристигнали с приятели в събота, след като им е било казано, че курортът работи нормално и изобщо не са предполагали, че събитията ще се развият толкова бързо. Всъщност, извънредното положение бе въведено в България ден по-рано. Сега той благодари на това, че домакините са ги приели обратно да пренощуват на място, което познават и в което се чувстват в безопасност.

„Преживяното днес беше просто само едно объркване, истинска бъркотия между хората, липса на информация, бързо променяща се ситуация. Разбирам, ме сториха каквото могат“ разказва той за „Ройтерс“. Абът споделят, че е по-скоро притеснен от това, че е трябвало да чакат на големи групи и че са ги качили на автобуси без да се знае дали някой е заразен.Коментар на новината чрез Facebook