"Демократична България" призова за незабавно възстановяване на работата на парламента

Демократична България призова за незабавно възстановяване на работата на парламента

© Юлия Лазарова

След въвеждането на извънредно положение управляващите предприемат ред стъпки, които ерозират и без това отслабения правов и демократичен ред в страната, се казва в позиция на „Демократична България“ от днес. Повод за констатацията е прекратяването на работата на парламента.

Както е известно, вчера депутатите гласуваха по време на извънредното положение, което към момента е до 13 април, Народното събрание да заседава само при необходимост за промяна на извънредното законодателство и допълнителни решения за справяне с пандемията от коронавирус. По този повод от БСП също заявиха, че това руши парламентаризма и доверието в институцията.

Според „Демократична България“ това решение превръща парламента в придатък към щаба, което е опасно в условията на обявено извънредно положение и ограничаване на граждански права. По този повод от обединението призовават за възстановяване на пълноценната работа на Народното събрание и приемане на редакции в Закона за здравето, Закона за защита при бедствия и други закони, които да позволят след 13.04.2020 г. мерките по прилагане на карантина и ограничаване последиците от пандемията да продължат да се прилагат на основата на редовното законодателство и да не се налага продължаване на извънредното положение.

От „Демократична България“ искат също всички извънредни харчове на обществени средства да бъдат придружени от максимални гаранции за прозрачност и отчетност, а всеки разход над 200 000 лева да бъде одобряван с постановление на Министерския съвет. Настоява се и за изпълнението на всички финансови мерки, включително от страна на Българската банка за развитие, да бъде отчитано ежеседмично в парламента.Коментар на новината чрез Facebook