Демократична България: И през 2020 г Варна ще изпълнява бюджет на статуквото и безметежното живуркане

Кв. Аспарухово и канала море-езеро във Варна

© LiveVarna

Кв. „Аспарухово“ и канала море-езеро във Варна

Общинските съветници от „Демократична България“ във Варна няма да подкрепят проекта за бюджет на Варна за 2020 г., защото в него отново няма приоритети и визия за развитие на града. Това каза председателят на групата Ивайло Митковски. Гласуването на бюджета трябва да се състои днес, по време на започващата двудневна сесия на Общинския съвет.

Макрорамката, заложена в проекта за бюджет на Варна за 2020 г. 492 млн. лв. Според кмета на града Иван Портних той е „амбициозен, но в много висока степен – реалистичен“, а очакването е хода на годината той да нарасне още.

Над 154 млн. лв. са заложени за дейности в сферата на образованието, като тази функция е с най-голям дял от бюджета – 40,5%, а увеличението в сравнение с м.г. е с около 11.3 млн. лв. Увеличение е заложено и при европейското финансиране – 108.4 млн. лв., което е с над 38 млн. лв. повече в сравнение с миналата година

За „Здравеопазване“ са предвидени 23.4 млн. лв., което е ръст с 2,3 млн. лв. спрямо 2019 г., за „Социални дейности“ – 17.2 млн. лв., с 396 хил. лв. повече от 2019 г. Капиталова програма на общината за 2020 г. е в размер на 58.3 млн. лв. като с очакваното финансиране от европейски програми и проекти се очаква тя да достигне 159 млн. лв.

„За поредна, вероятно десета по ред година ни си обяснява едно и също – че приоритетите на Варна са уж образование и здравеопазване, каза по повод проекта за бюджет на Варна Ивайло Митковски. Независимо от това обаче нищо не се промени нито в сферата на здравеопазването, нито на образованието през последните години. Нараснаха само цените на ремонтите и детските градини, а по-голямата част от парите за здраве, са предвидени за ремонт на детски площадки, ясли и градини“, каза още той.

Според Мария Ангелова, съветник от групата на Демократична България във Варна има квартали без инфраструктура – улици, тротоари и канализация.

„Вместо да се работи за решаването на техните проблеми обаче, в новият бюджет на общината са заложени разходи за помпозни, ефектни, но не и ефикасни проекти, каза тя. Така например 700 хил. лв. са предвидени за идеен проект на детелина за кръстовището на булевардите „Васил Левски“ и „VIII Приморски полк“. Още 300 хил. лв. са заложени пак само за идейния проект на друга детелина на същия булевард, а 1.2 млн. лв са предвидени за един единствен пешеходен надлез“.

Ангелова цитира заложени в бюджета разходи в размер на над 23 млн. лв. за издръжка на местната администрация във Варна, която от години търпи критики за нискоефективната си работа.

„При предварителното обсъждане на бюджета кметът Иван Портних заяви, че Варна е в прекрасно финансово състояние, каза още Ангелова. Заложените приходи от местни дейности за 2019 г. обаче са в размер на 258 млн. лв. В същото време за 2020 г. заложените приходи в същото приходно перо са едва 214 млн лв. А това означава спад с 15% от местни дейности“.

Според съобщените от „Демократична България“ данни, единствените приходи, които предстои да бъдат увеличени в бюджета на Варна за т. г., са тези от продажба общинска собственост. През м.г. постъпленията от реализация на общински имоти са били в размер на 5.7 млн., а за тази бюджетна година, заложените приходи са 8 млн. лв. „Кому е нужно да продава активи, след като според кмета на града той е в „завидно финансово състояние“, попита Мария Ангелова.

Според други съветници от групата на Демократична България – Стела Николова и Николай Капитанов в бюджета на Варна за поредна година не са предвидени средства за подобряване на сметосъбирането и чистота, а публичното му обсъждане е протекло формално.

„Общинският превозвач „Градски транспорт“ продължава да трупа дългове, които към момента са достигнали вече 10 млн. лв., а причината за това е забавеното с години приемане на нова транспортна схема без логично обяснение за това“, каза Николова.

„За поредна година са неглижирани всички проекти свързани с дигитализацията на общинската администрация, която би направила дейността й по-прозрачна и по-ефективна“, каза Капитанов. По думите му в проектобюджета на Варна, който предстои да бъде подложен на гласуване днес, няма и помен от проекти, свързани с извънкласното образование на подрастващите в сферата на изкуствата и културата, нито един проект, който да предвижда изграждането на културни пространства за деца в кварталите, отдалечени от центъра на града.

„Това е бюджет на статуквото и на безметежното живуркане, това не е бюджет на съвременен модерен град, каза Ивайло Митковски. Нещата могат да се променят само ако отхвърлим този бюджет и накараме общинската администрация да излезе от зоната на комфорта си. В противен случай всичко във Варна ще си продължи по старому – ще се наводняваме при всеки по-силен дъжд, улици ще се преасфалтират по няколко пъти, докато някой се сети, че комуникациите се полагат преди асфалта, кварталите ще се презастояват без инфраструктурата им да бъде реновирана“.Коментар на новината чрез Facebook