Горанов очаква търсенето на печалби от частните лотарии да минава по съдебен ред

Горанов очаква търсенето на печалби от частните лотарии да минава по съдебен ред

© Надежда Чипева, Капитал

Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред БНТ, че очаква част от спечелилите от частните лотарии да търсят парите си по съдебен ред. Думите му идват, след като по-рано днес, без нито едно изказване, парламентът окончателно прие предложените от лидера на НФСБ Валери Симеонов промени в Закона за хазарта, с които се премахват частните лотарии. Точката бе вкарана извънредно в дневния ред на депутатите днес, след като в четвъртък след обяд промените бяха одобрени на второ четене от водещата бюджетна комисия (всичко за приетите текстове четете тук).

„Когато участвате в хазартна игра, вероятно се запознавате с правилата. Предполагам, че организаторите на хазартни игри, ще си изпълнят задълженията, но ако някой е сключил сделка за разсрочено плащане, много е вероятно да си търси печалбата по съдебен ред“, обясни Горанов.

От отговора му се разбра, че все още не се знае на какъв принцип ще се изплащат печалбите, когато спрат работа всички частни лотарии. Един от засегнатите от промените – Васил Божков, който стои зад „Национална лотария“, обяви, че не знае дали ще успее да изплати всички печалби и дори каза, че това най-вероятно ще трябва да направи държавата, след като иска да монополизира бизнеса.

Според новоприетия закон лотариите ще трябва да изплатят всички спечелени до момента печалби в рамките на година и половина.

Горанов каза още, че очаква президентът Румен Радев да изкара мандата си. Той обаче го обвини, че има политически нагон към изпълнителната власт, който се появил при съставянето на служебен кабинет през 2017 г.Коментар на новината чрез Facebook