В извънредния закон сигурно има грешки, но той е успешен, смята Костов

В извънредния закон сигурно има грешки, но той е успешен, смята Костов

© Георги Кожухаров

В Закона за извънредното положение сигурно са допуснати и грешки, но той е успешен и е важно да го има, за да регулира отношения в страната по време на тази криза, каза днес пред БНР премиерът в периода 1997 – 2001 г. Иван Костов. Той допълва, че сега на преден план излиза сигурността за живота на хората и в името на това се суспендират част от човешките права и свободи.

България е в извънредно положение заради новия коранивирус от 13 март. Законът за него беше приет след 15 часово заседание на парламента в петък. В понеделник се наложи да бъде ремонтиран, заради спорни текстове, предвиждащи контрол върху цените на стоките и наказателно преследване за разпространение на неверни новини. Те станаха причина в неделя президентът Румен Радев да му наложи вето.

По повод критиките на държавния глава, изразени в речта му, с която обяви налагането на вето на част от текстовете, Костов посочва, че не е работа на този закон да предвижда икономически мерки. „Сега да се претендира към управляващите, че могат да се намерят решения, които да не струват много скъпо, могат да го направят само много арогантни хора“, коментира бившият премиер.

По думите на Костов правителството само трябва да си постави задача и да изработи решения за намаляване на щетите върху икономиката при спазване на изискванията на оперативния щаб. Той не скри, че това е „титанична задача“, защото трябва да се намери равновесие между рисковете от заразата и икономическата необходимост.

Като решение той предложи възстановяване на спрени производствени услуги, за които може да се гарантира безопасността на работниците и служителите. Според Иван Костов предвид ситуацията икономиката трябва да се пригоди да произвежда стоки и услуги в условията на висок здравен риск.

„Приоритет на правителството трябва да бъде създаване на сигурна логистика за движението на стоки в страната и особена на транзита, за което настоява Европейската комисия. В противен случай има опасност в целия ЕС да се стигне до недостиг на жизненоважни храни, лекарства и оборудване. За тази цел трябва да се увеличи пропускливостта на граничните пунктове и да се осигурят предпазни средства за всички шофьори на камиони“, е мнението на бившия премиер.

Като вариант за спестяване на шока на принудително освободените работници Костов препоръча правителството да се ангажира да изплаща 60% от среднодневния осигурителен доход, върху който са внасяни дължимите вноски за Фонд безработица. По думите му това е равностойно на обезщетението при безработица.

Обобщавайки ситуацията Иван Костов подчертава, че за първи път пандемия предизвиква глобална криза, която ще засегне демократичните общества и ще нанесе поражения на икономиките. Като ключов проблем, той посочи това, че никой не знае колко дълго ще продължи пандемията и колко дълбока ще бъде кризата.

Как ви засяга законът за извънредното положение четете – тук

Какви мерки трябва да вземат управляващите според бизнеса – тук

За нагласите сред българите по повод кризата – тук

Какви за сценариите за края на пандемията – тукКоментар на новината чрез Facebook