България върна карантината за идващите от Северна Македония

България върна карантината за идващите от Северна Македония

© Велко Ангелов

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която отново въведе 14-дневна задължителна карантина за пристигащите в България от Северна Македония. Със същата заповед отпада 14-дневната карантина за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора.

Под карантина от 14 дни от 1 юни остават всички, които влизат в България от Швеция, Великобритания, Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия както и идващите от трети страни. Все още в страната е забранено влизането на гражданите на трети страни по въздух, море и суша.

Двете промени са предложени от главния държавен здравен инспектор след оценка на епидемиологичната обстановка и риска от разпространение на COVID-19 у нас, уточнява пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Миналия петък – 29 май, България разреши на граждани на Северна Македония (и ред други държави) да влизат в България и отмени задължителната двуседмична карантина за пристигащите оттам.

Днес македонската столица Скопие и други градове в страната въведоха полицейски час, който ще продължи над 72 часа. Градският транспорт спира, а в цялата страна утре, 5 юни, е неработен ден. В редица градове извън големите ще е в сила полицейски час всеки ден от късния следобед до рано сутринта на следващия ден. Днес заразените с COVID-19 за 24 часа са 120 (при 953 теста), съобщи здравният министър Венко Филипче. На пресконференция снощи той обвърза увеличаването на случаите с незачитане на санитарните мерки, останали в сила след падането на ограниченията.Коментар на новината чрез Facebook