Българите искат повече време с близките си и по-често да казват "обичам те" (графика)

Българите искат повече време с близките си и по-често да казват обичам те (графика)

© Георги Кожухаров

Българите предпочитат да прекарват повече време с близки хора, повече усмивки и по-често да казват „обичам те“, докато сред най-непопулярните желания за новата година е да се чете поне по книга всеки месец. Това показва януарското изследване на „Галъп интернешънъл“, в което агенцията проверява какво си обещават българите в началото на 2020 г. Интервюирани са 835 души „лице в лице“, с двустепенна гнездова извадка, на случаен принцип.

74% заявяват, че ще казват по-често „обичам те“ през започващата 2020 г. По-младите са и по-склонни да си го обещават, отчитат социолозите и добавят, че жените ще казват „обичам те“ повече, отколкото мъжете.
Други 69% заявяват, че ще ограничат вредните си навици, 17% признават, че нямат такова намерение, а 14 на сто се колебаят. Според социолозите хората с по-висок образователен статус са по-склонни да коригират поведението си.

Едно от най-сериозните обещания е свързано с отделянето на повече време за близките хора – 91% го споделят. Осъществяването на поне една своя мечта пък си обещават 73 на сто от българите, а 84% вярват, че ще се усмихват повече. Тук на практика няма големи възрастови различия в отговорите, макар да се откроява ентусиазмът, характерен по-скоро за младите.

68% твърдят, че ще засадят дърво, 63% – че ще вземат участие в поне една благотворителна инициатива, а 53 на сто си обещават да харчат по-малко пари.

Най-малко популярни (споделяни от под половината запитани) се оказват единствено обещанията да се осинови бездомно животно и да се чете поне по една книга месечно. Едва 48% са хората, които заявяват, че всеки месец ще прочитат по една книга, докато 35% казват, че по-скоро не биха го направили. Едва 33% приемат да осиновят бездомно животно.

Оказва се, че по-младите например биха чели повече книги, но биха харчили и повече пари, за разлика от хората в по-зряла възраст, посочват социолозите.Коментар на новината чрез Facebook