БСП на Бузлуджа: Да сменим главата на модела ГЕРБ

БСП на Бузлуджа: Да сменим главата на модела ГЕРБ

© БСП пресцентър

Хартиени знаменца на България и на Русия посрещат първите социалисти на историческата поляна под връх Бузлуджа, където днес се проведе традиционният за левицата събор. Макар че още няма 9 часа сутринта, на поляната вече са разположени сергии с локум и сувенири, пекат се кебабчета, пристигат първите гости.

„С Румен Радев или с Корнелия Нинова да купя? Има и с Тодор Живков“, обръща се възрастен мъж към жена си. Двамата избират чаша за чай на една от сергиите. Има и със снимки на руския президент Владимир Путин, както и на поета и революционер Христо Ботев. От другата страна се продават магнитчета със снимки на Бузлуджа и на Корнелия Нинова, има и близалки във формата на петолъчки.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече

Към поляната пъплят социалисти от цялата страна, за да участват в историческия митинг за отбелязване на 128 години от създаването на социалистическото движение. Освен политически послания някои от хората си говорят, че са дошли да чуят и народната певица Николина Чакърдъкова.

„Кой ще е кандидат за кмет не знам. Важното е какво ще обещае“, коментира възрастна жена от Елхово, която седи на поляната. Със събора на практика БСП даде начало на предизборната надпревара за местните избори на 27 октомври т.г.

В речта си пред събралите се на поляната по данни на БСП 40 хил. души партийният лидер Корнелия Нинова обеща новоизбраните кметове на БСП да работят за връщане на част от приходите от данъци в общинските бюджети, както и по-евтини комунални услуги заради премахването на концесиите върху тях. В петък на съвещание в Габрово БСП утвърди предизборната си платформа, в която обещава безплатни детски градини, транспорт до всяко населено място, общински болници и др.

БСП на Бузлуджа: Да сменим главата на модела ГЕРБ

© БСП пресцентър

В речта си лидерът на БСП каза, че ГЕРБ отказва от свои кметове, но моделът остава същия. И обяви, че моделът е „горе, в главата на модела“, а от думите й се разбра, че главата трябва да се смени, за да стане промяната. Накрая каза, че левицата ще запази успешните си кметове.

Макар и повечето местни конференции за номинации да са минали, кандидатите на БСП за кметове трябва са бъдат утвърдени от Националния съвет на „Позитано“ 20 в началото на септември. Най-голямата интрига е дали партията ще подкрепи омбудсмана Мая Манолова, ако тя се кандидатира за кмет на София. Днес соченият за един от най-близките хора до Нинова – заместникът й Кирил Добрев, обяви, че няма по-подходяща кандидатура.

След като каза, че в момента в България се управлява от едноличната, авторитарна и пълзяща диктатура на Бойко Борисов, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че основният опонент на партията й е ГЕРБ, а основният враг – страхът. „Борисов управлява заради страха и апатията, в която държи народа. Но държава не може да се управлява със страх, а с ум. Народ не може да се държи в апатия, а трябва да се развиват силите на всеки човек“, каза Нинова. Призивът й към социалистите бе да вдъхнат надежда и сили на всеки човек – беден, без сили и вяра, че ще има промяна.

БСП на Бузлуджа: Да сменим главата на модела ГЕРБ

© Здравка Андонова

„Народе, изправете се и те ще паднат“, призова Нинова, след като критикува управлението на ГЕРБ. Накрая тя призова социалистите да търсят партньори сред хората, каза, че политиката е будителство и завърши: „Да тръгнем из страната и да будим. Единни за България!“.

Макар да обяви ГЕРБ за опонент, БСП не каза директно, че иска предсрочни парламентарни избори. Депутатът Георги Гьоков обяви от сцената, че партията трябва да работи така, че за 130-ата й годишнина (бел. авт. – т.е. на редовните парламентарни избори след две години) премиер да е Корнелия Нинова.

Акцент в речта на Корнелия Нинова пред социалистите бе и вътрешното състояние на партията. Лидерът се опита да даде няколко аргумента, че БСП не е слаба и разделена, както казвали нейните опоненти в партията, които по думите й имали криви огледала. След критики от лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, че партията е разделена, в петък в „Панорама“ тя обяви, че не иска акъл точно от него. Днес Станишев не бе на Бузлуджа. На първите редове на поляната не бяха видени и хората от т.нар. вътрешнопартийна опозиция – Михаил Миков, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Красимир Янков и др.

БСП на Бузлуджа: Да сменим главата на модела ГЕРБ

© Дневник

Корнелия Нинова каза, че партията не са нито тя, нито двестата души в ръководството й, а хората на поляната. След това ги попита дали са разединени в желанието си за по-високи пенсии, 10 минимални работни заплати еднократна помощ за работещи млади, нежеланието си да се ратифицира Истанбулската конвенция и др., а хората отговаряха: „Не“, „не“ и „не“.

„Казват, че такава партия няма, че си отива“, обяви Нинова и отвърна с числа от изборните резултати, докато тя е лидер. След това каза: „Отиваме си? На нас ни изглежда, че оставаме“.Коментар на новината чрез Facebook